Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.10.2021

Луганщина посідає п’яте місце в Україні за реалізацією програми з відновного правосуддя для неповнолітніх (ФОТО)

Ювенальні прокурори Луганської обласної прокуратури взяли участь у конференції щодо результатів реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (далі – Програми).

Слід зазначити,  що Програма затверджена спільним наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21 січня 2019 року. 

Захід проведено Представництвом дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) спільно з партнерами – Офісом Генерального прокурора, Міністерства юстиції України, Координаційним центром з надання правової  допомоги та  Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Протягом 2019-2021 років у «Програмі відновлення» взяли участь 240 неповнолітніх.    Понад 200 дітей  вже успішно пройшли передбачені угодами про застосування програми заходи з розвитку особистості, корекції поведінки та ресоціалізації.

За результатами впровадження Програми Луганська область посідає п’яте місце в Україні. Успішно завершили її проходження 16 підлітків, які вперше скоїли нетяжкі злочини.

Успішним кейсом в рамках реалізації Програми є звільнення від кримінальної відповідальності  16-річного підлітка –  жителя Сватівського району. Він обвинувачувався у незаконному заволодінні транспортним засобом. У разі непроходження програми неповнолітньому загрожувало б до 5 років позбавлення волі.

У липні 2020 року підліток, скориставшись необачністю власника мотоцикла, залишеного з ключами у замку запалення, завів транспортний засіб та поїхав з місця скоєння правопорушення. Оскільки неповнолітній раніше злочинів не вчиняв, щиро розкаявся у вчиненні злочину та відшкодував потерпілому завдану шкоду (повернув транспортний засіб), прокурором ініційовано питання про проходження  ним програми відновного правосуддя. За її результатами  направлено  до суду клопотання про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності, яке задоволено.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 873