Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.10.2021

Для прокурорів Луганщини проведено тренінгові заняття з міжнародного гуманітарного права (ФОТО)

Для прокурорів Луганської обласної прокуратури 21 та 22 жовтня 2021 року представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні  проведено тренінгові заняття з міжнародного гуманітарного права щодо захисту прав людини в умовах збройного конфлікту.

Під час відкриття заходу з  вітальним словом виступив глава субделегації МКЧХ у Сєвєродонецьку Хосні Джеррар та перший заступник керівника Луганської обласної прокуратури Костянтин Караман.

Хосні Джеррар повідомив, що МКЧХ є організацією, яка поширює знання про міжнародне гуманітарне право, підтримує його запровадження на національному рівні, контролюючи його дотримання і нагадуючи сторонам у конфлікті про їхні зобов’язання.  Організація  відіграє важливу роль у розвитку МГП та вживає заходи для надання захисту і допомоги жертвам збройних конфліктів.

Також глава субделегації МКЧХ відмітив прагнення та постійну готовність прокурорів обласної прокуратури навчатися та вдосконалювати навички з МГП.

У свою чергу Костянтин Караман подякував представникам місії МКЧХ за організацію тренінгових занять. Він повідомив, що  прокурорами обласної прокуратури систематично ведеться робота щодо збору доказової бази для міжнародних судових інстанцій. Протягом цього року до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду направлено два інформаційних повідомлення щодо серйозних порушень міжнародного гуманітарного права представниками окупаційної адміністрації РФ на території Луганської області.

Луганська обласна прокуратура завжди відкрита для тісної співпраці з МКЧХ щодо обміну інформацією та широкого розповсюдження знання про  норми МГП.

У дводенній навчальній програмі доповідачами МКЧХ висвітлено питання щодо діяльності та мандату  організації,  гуманітарної діяльності, зокрема на території України.

Особливу увагу приділено проблематиці правозастосування міжнародного гуманітарного права в Україні, його відмінності від міжнародного права прав людини, окремим нормам міжнародних договорів, зокрема Женевських конвенцій та додаткових протоколів до них тощо.

Окремий семінар присвячено вивченню міжнародного кримінального права, питанням універсальної юрисдикції, роботи Міжнародного кримінального суду та національної імплементації засобів переслідування за порушення МГП.

Під час практичних занять учасниками тренінгу проаналізовано визначені міжнародним законодавством правила ведення бойових дій, поводження з цивільним населенням під час війни, вимоги щодо заборонених засобів та знарядь ведення війни тощо.

З метою підвищення рівня знань та навичок у правозастосуванні представниками МКЧХ учасникам заходу надано необхідні методичні матеріали.



Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

 

 

 

 

кількість переглядів: 890