Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.11.2021

Обстріл мирних мешканців прифронтової Новозванівки на Луганщині – прокуратура розпочала кримінальне провадження (ФОТО)

Управлінням нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення збройними формуваннями окупаційної адміністрації РФ законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, у ніч з 19 на 20 листопада 2021 року незаконні збройні формування здійснили мінометний обстріл прифронтового села Новозванівка Сєвєродонецького району. Внаслідок відкриття вогню пошкоджено вікна, стіни, паркани та дахи п’ятьох житлових будинків, будівлю сільгосппризначення, транспортний засіб, а також  лінію електропередач.

У ході документування наслідків обстрілу слідчо-оперативна група виявила та вилучила осколки боєприпасів, випущених, за попередньою інформацією, з міномету калібру 122 мм. Речові докази буде направлено для проведення експертиз та долучено до матеріалів кримінального провадження.

Протиправні дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме статті 52 Додаткового протоколу І до Женевської конвенції від 12.08.1949, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів та статті 25 розділу І  частини ІІ Гаазької конвенції від 18.10.1907, що вказує на порушення законів та звичаїв війни з боку НЗФ, контрольованих Російською Федерацією.

Досудове розслідування доручено слідчим 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Наразі у кримінальному провадженні встановлюються усі обставини події.



 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1198