Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.12.2021

На Луганщині суб’єкта господарювання зобов’язано повернути у розпорядження держави водний об’єкт вартістю понад 10 млн грн

Господарським судом міста Києва підтверджено обґрунтованість доводів Луганської обласної прокуратури та задоволено у повному обсязі позовну заяву   про визнання недійсним договору оренди водного об’єкта загальною площею 121 га вартістю понад 10 млн грн та зобов’язання повернути його у розпорядження держави.  

Встановлено, що у 2020 році на підставі розпорядження Луганської обласної  державної адміністрації-обласної військово-цивільної адміністрації  товариству з обмеженою відповідальністю передано в оренду Кабичівське водосховище, розташоване на території  нинішньої Марківської  територіальної громади.

Зокрема, прийняття розпорядження та укладення договору оренди водного об’єкту відбулося без проведення відкритих торгів, за якими визначається найвища ціна за користування майном. Виняток для непроведення земельних торгів органом виконавчої влади мотивовано наявністю у відповідного суб’єкта господарювання дозволу на спеціальне водокористування.

Водночас прокуратура з’ясувала, що цим дозволом передбачено зрошення, тоді як водний об’єкт передано в оренду для рибогосподарських потреб.

Визначення орендаря та розміру орендної плати за земельну ділянку водного фонду без проведення аукціону має наслідком створення загрози недоотримання коштів місцевими бюджетами.

Після набрання рішенням суду законної сили буде вирішено питання про його реальне виконання.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1132