Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.09.2022

Роз’яснення щодо приховування облич на фотознімках у матеріалах Луганської обласної прокуратури

УВАГА!

Пресслужба Луганської обласної прокуратури при висвітленні кримінальних процесів дотримується презумпції невинуватості особи, яка є важливою гарантією захисту прав людини, визнаних міжнародними правовими документами та національним законодавством:

  • Відповідно до статті 11 Загальної декларації прав людини кожна людина, обвинувачена у вчиненні злочину, має право вважатися невинуватою доти, поки її винуватість не буде встановлена в законному порядку шляхом прилюдного судового розгляду, при якому їй забезпечують усi можливостi для захисту.

Детальніше за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_015#Text

  • Презумпція невинуватості є також компонентом права кожного на справедливий суд за статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: «Кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку».

Детальніше за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text

  • Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і вста­новлено обвинувальним вироком суду.

Детальніше за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text

  • Презумпція невинуватості (ст. 17 КПК України) стосується лише до затриманого, обвинуваченого, підозрюваного та підсудного.

Детальніше за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text

Нагадаємо також, що на повазі до презумпції невинуватості особи ґрунтується й зміст пункту 5 Кодексу професійної етики українського журналіста: «Журналіст у своїх повідомленнях не втручається у судові справи, поки ведеться слідство, уникає характеристик людей, запідозрених у злочині, але вина яких не встановлена вироком суду, що набрав законної сили. Не виключається його право на журналістське розслідування, пов’язане з тими чи іншими подіями і фактами, що мають громадське звучання і покликані захищати інтереси суспільства та особи».

Пам’ятаємо, що кожен, хто зрадив Україну та співпрацює з ворогом, вчиняє воєнні та інші злочини проти мирного населення – обов’язково понесе справедливе покарання.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1161