Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.09.2022

Організаторам псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Луганщини повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру псевдоголові так званої «центральної виборчої комісії лнр» та одній з організаторок «громадського штабу референдуму».

Вони є центральними фігурами проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Луганської області. Незаконні дії представників окупаційної влади рф спрямовані на зміну меж території та державного кордону України в порушення порядку, встановленого Конституцією України.


   

Слідством встановлено, що у липні 2022 року «радник голови лнр» провела засідання так званої «громадської палати лнр». За її участі створено «громадський штаб референдуму» для організації проведення фейкового волевиявлення щодо входження тимчасово окупованих територій Луганщини до складу рф.

Головна мета «штабу» – забезпечення показової участі населення в окупації у псевдореферендумі. Зокрема, велася активна робота для формування серед людей проросійських поглядів, проводилися агітаційні заходи з метою їх схиляння до «голосування», розповсюджувалися матеріали із закликами до участі у незаконному референдумі.

Інша підозрювана – псевдоголова «центральної виборчої комісії лнр». У ході нетривалої підготовки до постановочного волевиявлення вона утворила «територіальні виборчі комісії», прийняла порядок їх фінансування з «бюджету лнр», визначила перелік документів, необхідних для участі у «референдумі» та порядок «голосування», у тому числі шляхом обходу жителів за місцем їх проживання.

Також фігурантка визначила заходи контролю з боку представників силового блоку «лнр» за проведенням псевдореферендуму. На кожній «виборчій дільниці» були присутні представники так званого «мвс лнр» та «народної міліції лнр».

На підставі забраних доказів особам інкриміновано участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території  (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

За протиправні дії підозрюваним загрожує покарання – 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10  до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 797