Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.10.2022

Голові так званої «лнр» повідомлено про підозру в організації та проведенні псевдореферендуму на окупованій території Луганщини

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру голові так званої «лнр» в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, а також публічних закликах до його проведення (ч. 5 ст.111-1 КК України).

За даними слідства, 20 вересня 2022 року голова псевдореспубліки підписав фейковий закон «Про референдум лнр з питання входження до складу російської федерації на правах суб’єкта рф».

Він систематично заявляв у псевдореспубліканських та російських ЗМІ про необхідність приєднання до рф так званої «лнр» – не підконтрольних українській владі з 2014 року окремих районів Луганської області та захоплену під час повномасштабної російської агресії решту території регіону.

Псевдозаконом регламентовано принципи проведення незаконного референдуму, систему «виборчих комісій» та статус «членів комісії», порядок «голосування» і установлення його результатів.

На основі виданого «документа» організовано підготовку постановочного волевиявлення, яке проведено на тимчасово окупованій території Луганської області 23-27 вересня 2022 року.

У перший день псевдореферендуму голова так званої «лнр» публічно закликав громадян України до активної участі у незаконному заході. Він заявляв, що більшість населення окупованої території начебто «прагне стати частиною росії».

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 654