Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.10.2022

У колабораціонізмі повідомлено про підозру «меру» окупованого Сєвєродонецька

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено по підозру у колабораційній діяльності окупаційному «меру» зруйнованого внаслідок російської агресії та нині захопленого Сєвєродонецька ( ч. 5 ст.111-1 КК України).

Слідством встановлено, що на початку липня 2022 року мешканець міста Брянка був призначений окупаційною адміністрацією рф на посаду «в.о.  голови адміністрації м. Сєвєродонецька лнр».

Очоливши псевдоорган влади, підозрюваний виконує вказівки «голови лнр» та легалізовує російську окупаційну владу на території міста.

У захопленому «місті в руїнах» так званий «керівник» нібито налагоджує «мирне життя», розповсюджуючи пророросійські наративи.

Зазначимо, що фігурант почав співпрацювати з окупантами ще з 2014 року. До повномасштабного російського вторгнення в Україну він був «головою адміністрації м. Брянки лнр». За фактом протиправних дій обвинувальний акт направлено до суду (ч. 1 ст.109,  ч. 2 ст.  110, ч. 1 ст. 258-3 КК України).

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

За добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованих територіях, закон передбачає покарання –  10 років ув’язнення з позбавленням права від 10 до 15 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з можливою конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 830