Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.10.2022

Псевдоголова «лнр» підозрюється у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру голові т. зв. «лнр» у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України й в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, а також здійсненні публічних закликів до його проведення (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у листопаді 2018 року 52-річний громадянин України був обраний на т. зв. «виборах» на посаду «голови лнр». У подальшому, 20 вересня 2022 року підозрюваний, як «голова псевдореспубліки» підписав «закон» «Про референдум лнр з питання входження до складу російської федерації на правах суб’єкта рф».

На основі виданого псевдодокументу організовано підготовку та проведення «референдуму», який відбувся на тимчасово окупованій території Луганської області 23-27 вересня 2022 року.

Крім того, 30 вересня 2022 року президент рф ініціював зустріч із т. зв. керівниками окупаційних адміністрацій, серед яких перебував і підозрюваний, в ході якої публічно визнав результати псевдореферендумів. Під час зустрічі фігурант і президент ворожої країни підписали т. зв. «договір між рф та лнр про прийняття до рф лнр та створенні в складі рф нових суб’єктів», чим порушили територіальну цілісність України, у кордонах, визначених Конституцією України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 696