Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.11.2022

Прокуратура передала до суду матеріали обвинувачення стосовно двох колаборантів – псевдокерівників «прокуратур» на Луганщині

Прокурори Старобільської окружної прокуратури Луганської області направили до суду обвинувальні акти стосовно двох псевдокерівників незаконних «прокуратур» так званої «лнр». Їм інкримінують колабораційну діяльність  (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Наразі особи оголошені у розшук. До обох застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а на їхнє майно накладено арешт.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення рф в Україну обвинувачені, які мали досвід роботи у так званій «генпрокуратурі лнр», добровільно погодилися «служити» у фейкових «правоохоронних органах» окупаційної влади держави-агресора.

Керувати новоствореною «прокуратурою Новопсковського району лнр» у квітні 2022 року окупанти призначили 30-річного мешканця Луганська. Після отримання юридичної освіти він до 2015 року працював в органах прокуратури Дніпропетровської області, пізніше виїхав до рідного міста.

Окупаційну «прокуратуру Старобільського району» у травні 2022 року очолив 37-річний луганчанин. Він  – колишній прокурор органів прокуратури Луганщини, який у 2014 році залишився на тимчасово окупованій території.

Після призначення вони прибули з території ОРЛО та почали організовувати діяльність очолюваних ними «прокуратур», у тому числі здійснювати добір кадрів серед місцевого населення. Обвинувачені впроваджують загарбницьку політику, легалізовують «законодавство лнр», а також координують роботу з пошуку проукраїнськи налаштованих громадян.

Матеріали обвинувачення передано до Синельниківського міськрайонного та Васильківського районного судів Дніпропетровської області.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчими 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

За протиправні дії «прокурорам» може загрожувати тюремний строк від 12 до 15 років  з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років, з конфіскацією майна або без такої.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Старобільської окружної прокуратури)

кількість переглядів: 835