Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.11.2022

Впроваджують російські стандарти освіти – п’ятьом «освітянам» з окупованої Луганщини повідомлено про підозру у співпраці з державою-агресором

За процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури та Старобільської окружної прокуратури повідомлено про підозру п’ятьом призначеним окупантами «працівникам освітньої сфери» так званої «лнр». Їм інкриміновано колабораційну діяльність.

Слідством встановлено, що після захоплення території Луганщини окупаційна влада рф почала вимагати від керівництва закладів освіти «деукраїнізувати» шкільні програми та від початку нового навчального року перейти на освітні стандарти рф.

Зібрано докази на колишню вчительку з окупованого селища Біловодськ. У серпні 2022 року її призначено директором ліцею, перепідпорядкованого так званій «адміністрації Біловодського району лнр». Жінка почала впроваджувати у навчальний процес «нові» стандарти з використанням російських підручників та методичних матеріалів. Активно пропагувала створення та залучення учнів до проросійського дитячого об’єднання військово-патріотичного спрямування «Юнармія». Осередок діє за підтримки міністерства оборони рф та готує дітей до служби в лавах російській армії.

Наразі їй повідомлено про підозру  за  ч. 3 ст. 111-1 КК України.

Ще четверо підозрюваних добровільно погодилися очолити «органи управління у сфері освіти», які підпорядковуються окупаційній владі країни-агресора. Їхні дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Посаду «начальника управління освіти адміністрації Старобільського району ЛНР» обійняла 68-річна пенсіонерка та колишній педагог з багаторічним стажем.

Організовувати роботу незаконно створеного «відділу освіти адміністрації Новопсковського району лнр» на посаді «начальника» стала колишня юристка медичної установи.

Колишня вчителька іноземної мови після окупації населеного пункту добровільно погодилася очолити «відділ освіти Біловодського району лнр».

Стати «начальником відділу освіти адміністрації Марківського району лнр» окупанти запропонували місцевій домогосподарці.

Очоливши незаконні «структури» псевдореспубліки, вони взяли на себе повноваження з організації, здійснення управління та забезпечення діяльності незаконно створених «закладів освіти» в окупованому Старобільському районі Луганщини.

Відповідно до санкції статті директорці ліцею може загрожувати до 3 років позбавлення волі, очільникам «управління та відділів освіти» –  до 15 років ув’язнення, з позбавленням права від 10 до 15 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід – співробітники управління стратегічних розслідувань в Луганській області Нацполіції України та СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Старобільської окружної прокуратури)

кількість переглядів: 853