Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.11.2022

Очолили «райлікарні» в окупації: у Кремінній та Марківці викрито ще двох колаборантів

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури, Старобільської та Сєвєродонецької окружних прокуратур двом особам повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що після захоплення території Луганської області підозрювані погодилися на співпрацю з окупаційною владою країни-агресора. У період воєнного стану вони очолили незаконно створені «медустанови» так званої «лнр».

Колишня в.о. директора Марківського центру первинної медико-санітарної допомоги обійняла посаду «головного лікаря Марківської центральної районної багатопрофільної лікарні лнр».

Ще один підозрюваний – мешканець селища Красноріченське Сватівського району, який до окупації працював у власній стоматологічній клініці. Він добровільно погодився на призначення ворогом «головним лікарем Кремінської центральної районної багатопрофільної лікарні лнр».

Обидві «райлікарні» підпорядковуються так званому «міністерству охорони здоров’я лнр». Підозрювані організовують їх роботу  та забезпечують державну політику та нормативно-правове регулювання у сфері охорони здоров’я на тимчасово окупованій території.

Наразі вирішується питання щодо оголошення фігурантів у розшук та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюється слідчими 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

За добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, закон передбачає покарання – до 10 років ув’язнення з позбавленням права від 10 до 15 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з можливою конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Старобільської та Сєвєродонецької окружних прокуратур)

кількість переглядів: 763