Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.12.2022

Повідомлено про підозру «депутату народної ради лнр» за організацію псевдореферендуму про входження окупованої агресором Луганщини до рф

Прокуратура продовжує притягувати до відповідальності ініціаторів та організаторів незаконного «референдуму» щодо приєднання тимчасово окупованих територій Луганщини до складу рф.

За процесуального керівництва Сєвєродонецької окружної прокуратури Луганської області повідомлено по підозру так званому «депутату народної ради лнр».

Слідством встановлено, що  у фейковому «органі державної влади» він з 2018 року. Відтоді очолює один з комітетів та долучався до розроблення «законодавства» псевдореспубліки.

Влітку 2022 року фігурант увійшов до створеного «громадського штабу», який займався підготовкою до незаконного референдуму.  Він агітував людей до участі у «голосуванні» на підтримку країни-агресора та розповсюджував проросійські наративи.

Підозрюваний брав активну участь у медійній кампанії так званого «референдуму». В оточенні депутатів держдуми рф з’являвся у пропагандистських проєктах російських ЗМІ та говорив про прагнення луганчан «увійти до складу росії».

У вересні 2022 року «депутат» проголосував за псевдозакон про незаконний референдум «лнр» щодо відокремлення територій Луганської області від України. Після цього «народна рада» звернулася до голови «лнр» для його підписання

Дії чоловіка кваліфіковані як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційна діяльність  (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За клопотанням прокурорів підозрюваному заочно обрано  запобіжний захід – тримання під вартою. Вирішується питання щодо оголошення його  у розшук.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління  ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.




Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Сєвєродонецької окружної прокуратури)

кількість переглядів: 755