Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.01.2023

У колабораціонізмі підозрюються двоє сєвєродонецьких педагогів, які сприяють впровадженню стандартів освіти рф

За процесуального керівництва прокурорів Сєвєродонецької окружної прокуратури Луганської області повідомлено про підозру двом сєвєродонецьким педагогам, які співпрацюють з окупантами.

Слідством встановлено, що до початку повномасштабного вторгнення рф підозрювані працювали у Сєвєродонецькій середній загальноосвітній школі №15. Одна – заступником директора навчального закладу, друга – вчителем української мови та літератури.

Після захоплення міста вони добровільно перейшли до так званого «державного загальноосвітнього закладу лнр «Сєвєродонецька школа  №15», створеного окупаційною владою країни-агресора.

При окупантах освітяни отримали «підвищення» – обійняли посади «директора школи» та «заступника директора з навчально-виховної роботи».

В інтерв’ю телеканалам  агресора підозрювані заявляли про отримання російських підручників та підготовку школярів до проходження «єдиного державного екзамену», який централізовано проводиться в рф.

У своїй діяльності жінки висловлюються на підтримку дій окупаційної влади та змінення освітньої програми на російські стандарти.

Педагогам інкримінується колабораційна діяльність, а саме вчинення дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора в навчальних закладах (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За це закон передбачає покарання – 3 роки за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід – працівники Управління стратегічних розслідувань в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком.




Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Сєвєродонецької окружної прокуратури)

кількість переглядів: 1800