Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2023

Чотирьом колаборанткам зі Старобільщини повідомлено про підозру

За спільного процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури та Старобільської окружної прокуратури Луганської області повідомлено про підозру чотирьом громадянкам України, які співпрацювали з окупаційною владою країни-агресора.

Слідством встановлено, що після повномасштабного російського вторгнення в Україну чотири мешканки Старобільщини перейшли на бік ворога.

Троє підозрюваних – експосадовиці, які у 2022 році добровільно обійняли керівні посади в адміністрації Старобільського району лнр. Одна стала так званим «начальником управління бухгалтерського обліку та фінансового забезпечення», інша ‒ «завідуючою архівного сектору» й остання ‒ «начальником відділу документообігу».

Фігурантки активно співпрацювали з російською окупаційною владою, координуючи роботу структурних підрозділів так званої «адміністрації».

Усім трьом особам інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Крім того, викрито ще одну колаборантку, 19-річну місцеву мешканку, яка взяла учать в організації та забезпеченні проведення незаконного референдуму на тимчасово окупованій території смт Марківка Старобільського району Луганської області у період з 23 по 27 вересня 2022 року.

Підозрювана стала «членом» «територіальної виборчої комісії». Вона перевіряла осіб, що прийшли на голосування, видавала бюлетені, підраховувала результати голосування та оформляла протоколи.

Дії фігурантки кваліфіковано як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційна діяльність (ч. 2 ст. 110 , ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук та обрання запобіжного заходу– тримання під вартою.

За протиправні дії особам загрожує покарання – до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюється слідчими 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід – працівники Управління стратегічних розслідувань в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Старобільської окружної прокуратури)

кількість переглядів: 974