Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.02.2023

Перед судом постануть двоє освітянок, які працюють на окупантів у Щасті та Новоайдарі

Прокурори Щастинської окружної прокуратури Луганської області направили до суду обвинувальні акти стосовно двох освітянок, які пішли працювати у школи при окупаційній владі країни-агресора.

За даними слідства, одна з них – чинний депутат Щастинської районної ради 8-го скликання. До російського вторгнення викладала у Новоайдарському загальноосвітньому ліцеї. У серпні 2022 року призначена на посаду «вчителя Новоайдарської школи».

Вона взяла участь в пропагандистському проєкті російського телеканалу, під час якого закликала не навчатися в освітніх закладах України.

А колишня директорка Щастинського ліцею № 1 ім. Костянтина Кутового продовжила керувати навчальним закладом і при окупантах. Посаду «директора» вона обійняла у квітні 2022 року. Після захоплення територій регіону ліцей перейменовано у «Луганську середню школу № 56 ім. К. Кутового».

У так званих «державних освітніх закладах лнр» обвинувачені розповсюджують пропаганду серед дітей та сприяють впровадженню російських стандартів освіти.

Їм інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Наразі обвинувачені оголошені у розшук, їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Протиправна діяльність цих осіб передбачає покарання – до 3 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Щастинської окружної прокуратури)

кількість переглядів: 823