Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.12.2020

Підсумки роботи управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури у 2020 році

Наказом Генерального прокурора від 28 грудня 2019 року у Луганській обласній прокуратурі створено управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту.
Управління здійснює процесуальне керівництво та контроль за розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо злочинів проти основ національної безпеки України, громадської безпеки, миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку, недоторканності державних кордонів та інших злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донбасу або пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації проти України.
Працівниками управління забезпечено нагляд за розслідуванням 6860 кримінальних правопорушень, які перебувають у провадженні слідчих територіальних підрозділів поліції, а також самостійно здійснюється процесуальне керівництво у 5062 кримінальних правопорушеннях зазначеної категорії.
Упродовж 2020 року зареєстровані кримінальні провадження за фактами вчинення 655 обстрілів з тимчасово окупованої території Луганської області. Внаслідок протиправних дій представників окупаційної адміністрації Російської Федерації пошкоджено 22 об’єкти інфраструктури, поранено 150 осіб, вбито – 21.
Крім цього, зареєстровано 20 кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни за ст. 438 КК України.
У поточному році прокурорами управління направлено до суду 64 кримінальних провадження про злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту, у тому числі 2 – у складі організованих злочинних груп.
За участю прокурорів судами розглянуто 39 кримінальних проваджень, з них 1 – у складі ОЗГ.
Судом ухвалено перший в державі вирок стосовно 4 учасників так званої «козацької національної гвардії всевеликого війська Донського ім. М.І. Платова» окупаційної адміністрації РФ в Луганській області. Визнано винними у порушенні законів та звичаїв війни та засуджено до 10 років позбавлення волі чотирьох осіб організованої злочинної групи, які у 2014 році викрали місцевих мешканців, утримали їх під озброєною охороною, примушуючи проти волі копати окопи та траншеї, будувати бліндажі, складати захисні барикади, облаштовувати блокпости.
Прокурори систематично виїжджають у район лінії розмежування з метою фіксації порушень міжнародного гуманітарного права та збору доказової бази злочинної діяльності РФ щодо здійснення обстрілів об’єктів цивільної інфраструктури та застосування зброї виробництва РФ.
25 червня 2020 року заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов разом з керівництвом обласної прокуратури з робочою поїздкою відвідав селище Новотошківське Попаснянського району, яке з початку 2015 року перебуває під обстрілами. Так, 1 квітня 2020 року обстріляно пришкільну територію навчально-виховного комплексу та житловий сектор селища.
За даним фактом розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 КК України.
Налагоджено плідне співробітництво з міжнародними організаціями щодо обміну інформацією, а також вивчення та застосування МГП з представниками міжнародних організацій. На заходах учасники обговорюють питання розслідування воєнних злочинів, дотримання прав потерпілих, удосконалення роботи прокурорів та подальшого обміну інформацією.
Поглиблюється співпраця з громадськими організаціями. Підписані меморандуми про співробітництво з громадськими організаціями «Truth Hounds» та «Східна правозахисна група», а також «Луганською обласною організацію «Союз юристів України» та благодійним фондом «Восток-SOS».
Здійснюється процесуальний супровід звільнення українських громадян, які утримуються на тимчасово окупованих територіях.
Запроваджено реєстр потерпілих фізичних та юридичних осіб від злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованій території або пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації проти України.
Керівництвом обласної прокуратури проведено onlinе-зустріч з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.
Учасники заходу обговорили доповідь Управління Верховного Комісара ООН з прав людини «Права людини в контексті відправлення правосуддя у кримінальних справах, пов’язаними з конфліктами в Україні».
За участю представника Уповноваженого ВРУ з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей, представників служби у справах дітей облдержадміністрації, Моніторингової місії ООН з прав людини, Міжнародного комітету Червоного хреста, громадських організацій «Truth Hounds», «Луганської обласної організації «Союз юристів України» у режимі відеоконференцзв’язку проведено круглий стіл «Дотримання прав дітей на тимчасово окупованій території Луганської області та в умовах збройного конфлікту».
Учасники обговорили питання консолідації зусиль правоохоронних органів, органів влади та неурядових організацій, спрямованих на виявлення, належне розслідування та притягнення до відповідальності осіб, винних у грубих порушеннях прав дітей на тимчасово окупованій території та в умовах збройного конфлікту.
30 листопада 2020 року під керівництвом обласної прокуратури проведено робочу зустріч у режимі відеоконференцзв’язку з представниками міжнародної організації Global Rights Compliance LLP (GRC).
Під час вказаного заходу обговорено питання розслідування воєнних злочинів, дотримання прав потерпілих, удосконалення роботи прокурорів та подальшого обміну інформацією.
Керівництво Луганської обласної прокуратури долучилося до обговорення перехідного правосуддя на Донбасі під головуванням віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова.
Учасники обговорили проекти Концепції державної політики захисту та відновлення прав людини, її основоположних свобод в умовах збройного конфлікту на території України та подолання його наслідків, а також відповідних законодавчих актів.
 

кількість переглядів: 727