Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.01.2019

Підтримання обвинувачення в суді та оскарження незаконних судових рішень. Підсумки роботи органів прокуратури Луганської області за 2018 рік

Підтримання публічного  обвинувачення в суді є однією з конституційних функцій прокуратури України. Першочергове завдання прокурорів на даному напрямку прокурорської діяльності – доведення перед судом обвинувачення з метою забезпечення відповідальності особи, яка вчинила кримінальне правопорушення.
За участю прокурорів регіональної та місцевих прокуратур упродовж 2018 року підтримано публічне обвинувачення з ухваленням вироків у 2500 кримінальних провадженнях, переглянуто 241 судове рішення в апеляційному порядку.
Для забезпечення додержання основних засад кримінального та кримінального процесуального законодавства, прокурори за наявності підстав реагують на усунення помилок, допущених судами першої інстанції при ухваленні судових рішень шляхом їх апеляційного оскарження.
Основними підставами для оскарження є незгода сторони обвинувачення з призначеним судом покаранням, невідповідність призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого через м’якість.
Результат перегляду кримінальних проваджень за апеляційними скаргами прокурорів Луганської області у 2018  році – скасування та зміна апеляційним судом 188 незаконних рішень судів першої інстанції. За принципової позиції прокурорів судом апеляційної інстанції ухвалено 36 нових вироків з призначенням особам, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, більш суворого покарання.
З метою формування єдиної судової практики  прокурорами в касаційному порядку оскаржено 28 судових рішень, за результатами розгляду яких Касаційним кримінальним Судом у складі Верховного Суду задоволено 17 касаційних скарг, інші перебувають на розгляді.
Забезпечення якісного підтримання прокурорами обвинувачення в суді та своєчасне реагування на кожне судове рішення, що не відповідає вимогам закону, є пріоритетом діяльності органів прокуратури Луганської області.
 
Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 846