Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.07.2019

Підтримання обвинувачення в суді та оскарження судових рішень органами прокуратури Луганської області упродовж I півріччя 2019 року

У результаті активної реалізації прокурорами повноважень з підтримання обвинувачення в суді упродовж I півріччя 2019 року міськими та районними судами Луганської області розглянуто 1728 кримінальних проваджень, у 966 з яких ухвалено обвинувальні вироки. До покарань у виді реального обмеження та позбавлення волі засуджено 190 осіб. Водночас, протягом поточного року набрали законної сили судові рішення про виправдання 5 осіб.
Використовуючи механізми відновного правосуддя, учасниками кримінальних проваджень укладено, а судами затверджено з ухваленням обвинувальних вироків 424 угоди, з них: 281 –  про визнання винуватості та 143 – про примирення. За результатами розгляду вказаних справ обвинуваченим призначено узгоджені сторонами покарання.
У 2019 році регіональною та місцевими прокуратурами оскаржено в апеляційному порядку 82 судових рішення, які ухвалено із порушенням вимог законодавства.
На теперішній час за принципової позиції обвинувачів апеляційним судом скасовано та змінено 38 вироків та 17 ухвал судів першої інстанції.
Поряд із цим, прокурорами використовується право на касаційне оскарження неправосудних судових рішень. Упродовж І півріччя поточного року до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду подано 8 касаційних скарг із вимогами щодо скасування вироків та ухвал внаслідок неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність та істотних порушень вимог кримінального процесуального закону. 
Органами прокуратури Луганської області вживаються вичерпні заходи, направлені на забезпечення засад верховенства права та законності у кримінальному провадженні, а також захист прав його учасників.

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 802