Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.01.2018

Про підсумки наглядової діяльності органами прокуратури області з питань забезпечення прав ув’язнених в місцях несвободи, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, не пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян у 2017 році

Органами прокуратури Луганської області загалом забезпечено належну організацію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
На підконтрольній українській владі території Луганської області функціонує Старобільський слідчий ізолятор, в якому за період 2017 року утримувалось понад 800 ув’язнених, та 5 (2016 – 11) ізоляторів тимчасового тримання, в яких утримувалось понад 4,2 тис. затриманих та взятих під варту осіб.
Під час перевірок в місцях несвободи органами прокуратури області насамперед приділяється увага дотриманню прав ув’язнених на матеріально-побутове та медико-санітарне забезпечення.
Так, за результатами регулярних перевірок установ попереднього ув’язнення органів Національної поліції прокурорами виявлялись порушення прав затриманих, взятих під варту, та адмінарештованих осіб щодо роздільного тримання ув’язнених, недостатнього рівня освітлення в камерах, своєчасного надання медичної допомоги тощо.
Крім цього, через зменшення кількості ізоляторів тимчасового тримання ускладнено організацію конвоювання в’язнів до органів досудового розслідування та судів, що призводить до тривалого їх утримання у вказаних приміщеннях та спецавтотранспорті.
З метою усунення порушень законів, виявлених органами прокуратури області, загалом протягом 2017 року внесено понад 50 документів прокурорського реагування, за результатом розгляду яких до відповідальності притягнуто 26 службових осіб.
Прокуратурою області упродовж минулого року проводились регулярні перевірки Старобільського слідчого ізолятора, як комплексні, щомісячні, так і раптові, за результатами яких виявлялись порушення медико-санітарного забезпечення ув’язнених, а також іншого законодавства. Зокрема, у ході комплексної перевірки із залучення відповідних фахівців встановлено, що стіни та стеля деяких камер перебувають у неналежному санітарному стані, наявні пліснява, що негативно впливає на стан здоров’я ув’язнених, крім цього, на режимній території виявлялись заборонені предмети тощо.
З метою своєчасного реагування на порушення законності, запобігання скоєнню злочинів та інших правопорушень прокуратурою області належним чином організовано особистий прийом ув’язнених в Старобільському слідчому ізоляторі, який щомісячно проводиться керівництвом прокуратури області.
В установі попереднього ув’язнення не допущено надзвичайних подій, пов’язаних з порушенням режимних вимог, у тому числі масових заворушень, втеч, умисних вбивств, самогубств та інших актів протесту.
На порушення вимог чинного законодавства прокуратурою області внесено 14 вказівок, які розглянуті та до відповідальності притягнуто 8 посадовців.
Прокурори проводили відповідні перевірки в діяльності територіальних органів Державної прикордонної служби України при застосуванні до громадян, іноземців та осіб без громадянства примусових заходів впливу за адміністративні правопорушення.
За результатами перевірок на вказаному напрямі встановлювались порушення забезпечення осіб послугами перекладачів, щодо повідомлення родичів затриманої особи про її місцезнаходження, порядку роз’яснення їх прав, наданні правової допомоги тощо.
У минулому році з метою поновлення прав людини при застосуванні примусових заходів впливу за адміністративні правопорушення територіальними органами Держприкордонноїслужби прокурорами внесено 14 документів реагування, до відповідальності притягнуто 30 посадових осіб.
Перевірками територіальних підрозділів Управління ДМС України у Луганській області встановлювались порушення Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», КУпАП щодо виконання рішень про примусове повернення іноземців та осіб без громадянства, а також правильності складання протоколів про адміністративні правопорушення та постанов про накладення адміністративних стягнень.
На виявлені порушення органами прокуратури області внесено 2 вказівки, за результатом розгляду яких до відповідальності притягнуто 3 посадові особи.
В діяльності уповноважених органів з питань пробації встановлювались порушення, здебільшого пов’язані з неналежним проведенням профілактичної роботи із засудженими, відвідування засуджених за місцем їх мешкання тощо. Крім цього, мали місце порушення положень КУпАП при виконанні адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт.
На усунення порушень вимог чинного законодавства в діяльності уповноважених органів з питань пробації внесено 27 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 7 посадовців.
У сфері нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення прокурорами в цілому внесено 83 вказівки, до відповідальності притягнуто 72 посадові особи. За прокурорського втручання скасовано два незаконних судових рішення у справах про адміністративні правопорушення при застосуванні заходів примусового характеру.
Загалом органи прокуратури області виважено використовують свої наглядові функції та принципово реагують на факти порушення конституційних прав громадян, внаслідок чого у 2017 році внесено 191 документ прокурорського реагування, за результатом розгляду яких до відповідальності притягнуто 109 службових осіб.
Означені питання перебувають на постійному контролі прокуратури області.

кількість переглядів: 1168