Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2021

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності органів прокуратури Луганської області у 2020 році та стан злочинності у регіоні

Упродовж 2020 року органами прокуратури області вживались організаційні та практичні заходи з метою підвищення ефективності діяльності, забезпечення виконання конституційних функцій в умовах реформування та вдосконалення кримінально-правової політики.
Проведена атестація прокурорів регіональної прокуратури та подальша імплементація принципів ефективності, професійності, незалежності та відповідальності дозволили розпочати роботу обласної прокуратури у межах концепції збалансованого, послідовного та поступового стратегічного планування.
Наразі триває атестація прокурорів місцевих прокуратур, після завершення якої утворюватимуться окружні прокуратури із юрисдикцією на райони області відповідно до нового адміністративно-територіального устрою, затвердженого Постановою Верховної Ради України № 870-ІХ від 17.07.2020.
Використовуючи координаційні повноваження, керівництвом обласної та місцевих прокуратур організовано та проведено 34 координаційні та міжвідомчі наради, видано 26 спільних з іншими органами правопорядку наказів, створено 24 постійно діючі робочі групи, 16 міжвідомчих груп для протидії окремим видам кримінальних правопорушень.
Як результат, зберігається тенденція до зменшення кількості облікованих кримінальних правопорушень, активізовано роботу щодо виявлення та належного розслідування злочинів на пріоритетних напрямах.
Так, кількість облікованих злочинів зменшилася на 6 % у порівнянні з 2019 роком (з 8467 до 7956), у тому числі тяжких на 10 % (з 2671 до 2405) та особливо тяжких на 15,6 % (з 492 до 390).
Рівень кримінальної протиправності на 10 тисяч населення становить 37,4 проти 39,5 минулого року та є найнижчим по державі (86,4).
Загалом по області відзначається зменшення числа тяжких тілесних ушкоджень на 36,6 % (26 проти 41), у тому числі на 46,7 % тих, що спричинили смерть потерпілого  (8 проти 15), кримінальних правопорушень проти власності на 11 % (з 4129 до 3674), серед яких на 52,3 % крадіжок з проникненням у житло (з 107 до 51) та на 30,3 % грабежів (з 76 до 53), хуліганств на 31,1 % (з 45 до 31), порушень правил безпеки руху та експлуатації транспорту на 5,1 % (з 235 до 223) тощо.
Покращено роботу щодо виявлення латентних кримінальних правопорушень.
 Зокрема, майже на чверть більше виявлено фактів збуту наркотичних засобів (110 проти 89, або + 23,6 %), на 4,9 % – злочинів, пов’язаних із незаконним поводженням зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами (з 325 до 341), на 18,2 % – злочинів у сфері службової та професійної діяльності (з 347 до 410).
 У той же час наявні й певні негативні тенденції, а саме зростання кількості умисних вбивств на 22,2 % (33 проти 27), на 39,4 % – фактів   незаконного позбавлення волі або викрадення людини (46 проти 33), в 1,5 рази – розбоїв (з 13 до 19), утричі – згвалтувань (6 проти 2).
Зменшилось число правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їх участі (з 99 до 88, або -11,1 %), особами, які раніше їх вчиняли (1931 проти 1615, або -16,4 %), групою осіб (з 143 до 142, або -0,7 %), особами у стані алкогольного сп’яніння (239 проти 357, або -33,1 %), іноземцями (з 43 до 19,                або -55,8 %).
Належним є стан розкриття кримінальних правопорушень. Загалом по області особам повідомлено про підозру у вчиненні 3999 кримінальних правопорушень, їх питома вага становить 50,2 % проти 49,9 % у попередньому році.
Прокурорами забезпечено належне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у всіх правоохоронних органах, у тому числі у формі дізнання, інститут якого впроваджено з липня минулого року.
Особливу увагу приділено ефективному розслідуванню актуальних кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах.
Так, у минулому році розпочато кримінальні провадження за фактами вчинення 655 обстрілів з тимчасово окупованої території Луганської області.
Процесуальне керівництво розслідуванням понад 5 тисяч злочинів та контроль за розслідуванням майже 7 тисяч злочинів проти основ національної безпеки України, громадської безпеки, миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку, недоторканності державних кордонів та інших злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донбасу або пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації проти України, здійснюється управлінням нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту обласної прокуратури.
Прокурорами цього управління повідомлено про підозру 131 особі, затримано 2 осіб в порядку ст. 208  КПК України та 3 осіб на підставі ухвали слідчого судді, до суду направлено 79 обвинувальних актів (з них 46 з угодами про визнання винуватості), 5 клопотань про звільнення від кримінальної відповідальності та 1 про застосування заходів медичного характеру.
Судами ухвалено 70 обвинувальних вироків у провадженнях цієї категорії, постановлено 7 ухвал про звільнення від кримінальної відповідальності та 2 ухвали про застосування заходів медичного характеру, до реальної міри покарання у виді позбавлення волі засуджено 5 осіб.
Триває робота з виявлення та розслідування порушень норм міжнародного гуманітарного права, вчинених окупаційною адміністрацією РФ на тимчасово непідконтрольній території Луганської області. Зокрема, зареєстровано 20 кримінальних проваджень за ст. 438 КК України, розслідування яких доручено слідчим СБУ.
У зазначених кримінальних провадженнях розслідуються грубі порушення норм міжнародного гуманітарного права, які полягають у невибіркових артилерійських обстрілах об’єктів цивільної інфраструктури, викраденні та примусовому утриманні людей, катуванні, нелюдському поводженні, вбивстві мирних мешканців, «націоналізації» майна, завдання шкоди навколишньому природному середовищу тощо.
Проводиться системна робота з документування злочинної діяльності осіб, пов’язаної зі збройним конфліктом та злочинів проти основ національної безпеки.
Наприклад, повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 438 КК України начальника так званого «управління міграційної служби МВС ЛНР» та її заступника у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом впровадження керівниками окупаційної адміністрації РФ («ЛНР») насильницької політики щодо примусового отримання так званих «паспортів громадянина «ЛНР».
Попереджено вчинення на території області ряду терористичних актів колишнім військовослужбовцем ЗСУ, який прибув на територію Луганської області для переходу через лінію розмежування на бік так званої «ЛНР» та вступу до лав НЗФ РФ. На виконання завдання кураторів, з метою доведення серйозності своїх намірів, підшукав вибухові пристрої для скоєння терористичних актів та здійснив установку вибухових пристроїв біля будівлі 59-го Військового госпіталю, розташованої на території м. Сєвєродонецька, та              на залізничній станції Рубіжне Регіональної філії «Донецька залізниця», розташованій у м. Рубіжне Луганської області. Під час установки вибухових пристроїв зловмисника затримано за підозрою у вчиненні замаху на терористичний акт (ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 258 КК України). На цей час справа перебуває на розгляді в суді.
Крім того, попереджено вчинення диверсії представником так званої «Народної міліції ЛНР», який отримав завдання від кураторів з ФСБ РФ щодо вчинення диверсії на території Луганської області – підриву двох резервуарів з аміаком на території ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ», що віднесено до хімічно небезпечних об'єктів 1 ступеню хімічної небезпеки. Диверсанта затримано безпосередньо біля місця схованки підготовлених засобів для вчинення диверсії. За принципової позиції прокурора Сєвєродонецьким міським судом ухвалено обвинувальний вирок за ч. 2 ст. 110, ч. 3 ст. 15, ст. 113, ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 263 КК України та винну особу засуджено до покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Також прокурори управління систематично виїжджають у район лінії розмежування з метою фіксації порушень міжнародного гуманітарного права та збору доказової бази злочинної діяльності. У минулому році здійснено 17 таких виїздів, за результатами яких зафіксовано 6 фактів застосування зброї виробництва РФ під час обстрілів об’єктів цивільної інфраструктури.
За процесуального супроводу прокурорів управління забезпечено обмін та повернення 32 громадян України, які незаконно утримувались на тимчасово окупованій території.
Ведеться систематична робота щодо збору доказової бази для міжнародних судових інстанцій.
Так, управлінням направлено до Офісу Генерального прокурора матеріали для подальшого використання у міжнародних судах у якості доказів організації та здійснення підрозділами Збройних сил Російської Федерації і контрольованими ними незаконними збройними формуваннями систематичних обстрілів населених пунктів Донецької та Луганської областей, внаслідок яких гинуть та отримують поранення цивільні особи.
Налагоджено плідне співробітництво з міжнародними організаціями.
Серед іншого, за ініціативою обласної прокуратури проведено робочі зустрічі з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні,  Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, міжнародної дипломатичної організації  «Центр гуманітарного діалогу» (Швейцарія), міжнародної організації Global Rights Compliance LLP (GRC), на яких обговорено питання додержання прав людини в умовах збройного конфлікту та налагодження подальшої співпраці.
Підписано 4 меморандуми про співробітництво з громадськими організаціями «Truth Hounds», «Східна правозахисна група», а також «Луганською обласною організацію «Союз юристів України» та благодійним фондом «Восток-SOS».
Керівництво Луганської обласної прокуратури долучилося до обговорення перехідного правосуддя на Донбасі під головуванням віце-прем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова. У складі робочої групи, створеної при Міжнародній громадській організації «Луганське земляцтво у місті Києві», опрацьовано проєкт Закону України «Про державну політику перехідного періоду», підготовлено відповідні пропозиції та зауваження.
Суттєво активізовано роботу щодо протидії організованій злочинності. До суду спрямовано 14 кримінальних проваджень стосовно 49 учасників організованих груп (2019 рік –  9 проваджень стосовно 25 осіб).
З числа знешкоджених злочинних угруповань три групи займалися незаконним збутом наркотичних засобів і психотропних речовин, дві групи з корупційними зв’язками серед працівників органів влади та місцевого самоврядування вчиняли злочини у бюджетній та земельній сферах, дві групи викрадали людей з погрозою застосування вогнепальної зброї для виконання примусових робіт, дві групи з транснаціональними зв’язками організували незаконне переправлення осіб через державний кордон України, учасники одної групи займалися збутом незаконно виготовлених алкогольних напоїв, учасники ще одної групи займалися гральним бізнесом, одна група з міжрегіональними зв’язками збувала вогнепальну зброю, одна група з етнічними зв’язками займалася вимаганням грошових коштів в особливо великих розмірах, учасники ще одної групи вчинили диверсію у вигляді підриву мосту у липні 2014 року.
Зокрема, у вересні минулого року до суду спрямовано обвинувальний акт стосовно начальника Головного управління Держгеокадастру у Луганській області, начальника Управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Луганській області та сертифікованого інженера-землевпорядника комунального підприємства «Землевпорядник» Сєвєродонецької міської ради, які у складі злочинної групи організували незаконну схему отримання неправомірної вигоди за погодження та затвердження документації із землеустрою.
Проведеними слідчими та негласними слідчими (розшуковими) діями  задокументовано 16 фактів отримання учасниками злочинної групи неправомірної вигоди загальною сумою майже 100 тис. гривень.
Крім того, на цей час в провадженні правоохоронних органів області  перебувають три кримінальні провадження стосовно учасників організованих злочинних груп, які займалися заволодінням бюджетними коштами, організацією незаконного переправлення осіб через державний кордон України, а також входили до незаконних збройних формувань та вчиняли злочини стосовно цивільного населення у квітні – липні 2014 року.
Судами області ухвалено 7 обвинувальних вироків стосовно 14 учасників організованих груп.
Зокрема, ухвалою Луганського апеляційного суду від 05.10.2020 залишено без змін вирок Лисичанського міського суду Луганської області від 18.05.2020, яким визнано винними чотирьох учасників організованої групи, які протягом травня – липня 2014 року, погрожуючи застосуванням до потерпілих автоматичної вогнепальної зброї та спричинивши фізичне насильство, здійснили викрадення шістьох мешканців міста Лисичанськ, яких в подальшому насильно утримували під озброєною охороною та примушували будувати та облаштовувати фортифікаційні споруди, а саме: копати траншеї, окопи, будувати бліндажі, складати захисні барикади із мішків з піском, облаштовувати господарчі споруди, носити деревину та інші важкі предмети, а також здійснювати іншу фізичну роботу (ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437, ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438, ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 260, ч. 1 ст. 263 КК України).
За результатами спеціального судового провадження судом ухвалено обвинувальний вирок, яким організатора злочинного угруповання засуджено до 10 років 6 місяців позбавлення волі, інших учасників організованої групи до 10 років позбавлення волі.
Загалом при здійсненні нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство, прокурорами виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо 128 кримінальних правопорушень, раніше не облікованих. До суду у таких провадженнях направлено 10 обвинувальних актів.
Скасовано постанови слідчих та дізнавачів про закриття 666 кримінальних проваджень, у кримінальних провадженнях надано 6866 письмових вказівок.
Належна реалізація прокурорами наданих законом повноважень сприяла досягненню вагомих результатів.
Упродовж 2020 року у кримінальних провадженнях слідчих поліції до суду направлено 2988 обвинувальних актів, у тому числі з угодами про примирення до суду спрямовано 245 обвинувальних актів, з угодами про визнання винуватості  – 462. Також направлено до суду 309 клопотань про звільнення підозрюваних від кримінальної відповідальності.
Так, збільшилась кількість закінчених кримінальних проваджень з направленням до суду обвинувальних актів на пріоритетних напрямах: корупційних на 1,1 % (з 90 до 91), у бюджетній сфері на 30 % (з 33 до 43), у земельній сфері в 3 рази (з 5 до 15), у сфері охорони довкілля в 2 рази (з 10 до 20).
Наприклад, у сфері протидії корупції та хабарництву направлено до суду обвинувальний акт стосовно службової особи Міністерства у справах ветеранів України, яка зі спільником вимагали від пораненого ветерана АТО неправомірну вигоду на загальну суму 4,5 тис. доларів США за встановлення групи інвалідності та отримання соціальних виплат. (ч. 3 ст. 369-2, ч. ч. 4, 5 ст. 27, ч. 3 ст. 369-2 КК України).
Також направлено до суду обвинувальний акт стосовно начальника районного управління водного господарства та головного механіка цього управління, які вимагали та одержали неправомірну вигоду у сумі 100 тис. грн за відхилення переможця тендерних торгів та визначення переможцем іншого товариства для подальшого укладення договору на поставку кам’яного вугілля (ч. 3 ст. 368 КК України).
Викрито міського голову м. Кремінна  та його першого заступника  під час вимагання та одержання неправомірної вигоди у розмірі 46 тис. грн (відкату у розмірі 10%) за визнання підприємства переможцем тендеру та укладення договорів на виконання робіт з благоустрою території міста (ч. 3 ст. 368 КК України).
На напрямі протидії кримінальним правопорушенням у бюджетній сфері до суду направлено обвинувальний акт стосовно начальника Управління утримання доріг обласної адміністрації, діями якого завдано збитки на 3,3 млн грн при будівництві мосту на КПВВ «Станиця Луганська» (ч. 2 ст. 367 КК України).
Загалом у закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитків на суму 15 млн 650 тис. грн, з яких відшкодовано 4 млн 557 тис. грн. На іншу суму під час досудового розслідування накладено арешт та заявлено цивільні позови.
Триває активна боротьба з незаконним обігом наркотичних засобів. До суду направлено 491 обвинувальний акт, з них 56 – стосовно збувачів (проти 37 торік), у тому числі 3 стосовно 9 учасників організованих злочинних угрупувань.
Усього з обігу вилучено понад 43 кг наркотичних засобів, з яких кокаїну – 4 г, канабісу – 37 кг, макової соломи – 2,7 кг, майже 2 кг психотропних речовин, з яких амфетамін – 522 г, метамфетамін – 32 г, екстазі – 43 г, нові психоактивні речовини – 1400 г, а також 102 грами отруйних та сильнодіючих лікарських засобів.
На особливому контролі перебуває діяльність правоохоронних органів щодо виявлення зброї та боєприпасів.
Так, до суду направлено 275 кримінальних проваджень вказаної категорії. Вилучено 77 одиниць вогнепальної зброї (24 гранатомети, 8 автоматів, 7 кулеметів, 5 пістолетів, 2 карабіни, 6 револьверів, 5 обрізи, 1 вогнемет, 8 стартових пістолетів, 10 одиниць саморобної зброї), 335,6 кг вибухових речовин, 9 мін, 201 гранату, 106 запалів та детонаторів, майже 24,5 тис. набоїв різного калібру, 199 артилерійських снарядів тощо.
Майже втричі збільшилась кількість кримінальних проваджень, досудове розслідування яких завершено слідчими ДБР (354 проти 125).
Прокурорами з обвинувальними актами направлено до суду удвічі більше обвинувальних актів (20 проти 9), у тому числі удвічі більше обвинувальних актів у сфері протидії корупції (6 проти 3), при цьому майже у 10 разів збільшилась сума вилученої неправомірної вигоди (з 5 тис. до 47 тис. гривень).
Також направлено до суду 1 обвинувальний акт про злочини, вчинені працівниками правоохоронних органів, щодо застосування катувань та іншого жорстокого поводження.
У провадженнях слідчих ДФС направлено до суду 13 обвинувальних актів (проти 11), у тому числі 1 обвинувальний акт щодо легалізації (відмивання) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, 1 – щодо ухилення від сплати податків, 1 – у  сфері земельних відносин (з 6 по Україні).
Прокурорами обласної прокуратури також здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у провадженнях слідчих органів безпеки.
До суду усього направлено 84 обвинувальні акти (проти 82). Окрім кримінальних проваджень, пов’язаних із збройною агресією Російської Федерації та проявами сепаратизму, направлено до суду 2 обвинувальні акти за фактами контрабанди та 2 – за фактами порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експертному контролю.
Принциповою є позиція прокурорів при розгляді кримінальних проваджень у суді.
За участю прокурорів судами у першій та апеляційній інстанціях розглянуто 4727 кримінальних проваджень, що на 15 % більше ніж у минулому році (3997), з яких 2014 – з ухваленням вироків (1965).
Серед іншого, у звітному періоді засуджено 46 осіб за вчинення корупційних кримінальних правопорушень (проти 41), у тому числі 9 – до  реального відбування покарання у виді позбавлення волі (з 42 по державі). 
Забезпечено ефективне реагування на неправосудні вироки та ухвали, на які прокурорами подано 90 апеляційних скарг. Результатом перегляду кримінальних проваджень за апеляційними скаргами прокурорів є скасування та зміна судом апеляційної інстанції 63 незаконних рішень судів першої інстанції. Відсоток задоволених апеляційних скарг прокурорів на судові рішення становить 77,9 % (по державі – 71,5%).
Крім того, прокурорами подано 12 касаційних скарг на судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій внаслідок неправильного застосування судами норм матеріального та процесуального права, 4 з яких вже задоволено.
Свідченням покращення якості цієї роботи прокурорів є зменшення на третину кількості осіб, стосовно яких судами ухвалено реабілітуючі рішення (з 15 до 10).
Поза межами кримінального судочинства органами прокуратури Луганської області як спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері протидії корупції в межах наданих законом повноважень забезпечується ефективна протидія і запобігання адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією, шляхом виконання функцій, визначених законодавством.
Так, прокурорами забезпечено участь у розгляді судами 190 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, які складені Управлінням стратегічних розслідувань в Луганській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України та Луганським управлінням Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.
За результатами розгляду судами притягнуто до адміністративної відповідальності 130 осіб, у тому числі 36 депутатів місцевих рад, 64 посадових осіб юридичних осіб публічного права, 17 працівників органів внутрішніх справ, 2 державних службовців тощо.
Найпоширенішим видом правопорушень, які виявлені спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції, є порушення вимог фінансового контролю.
Зокрема, за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, неповідомлення НАЗК про суттєві зміни у майновому стані притягнуто 94 суб’єктів декларування.
Крім того, за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів притягнуто 36 осіб.
Так, завдяки принциповій позиції прокурора за результатами судового розгляду 6 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, передбачені ч. ч. 1, 2 ст.172-7 КУпАП, притягнуто до адміністративної відповідальності керівника одного з вищих навчальних закладів.
Встановлено, що ректор університету, діючи в межах наданих законом повноважень, маючи приватний інтерес у вигляді бажання забезпечити близьку особу роботою та отримання збільшеного розміру заробітної плати, вчинив дії та прийняв рішення в умовах реального конфлікту інтересів – видав накази про призначення дружини на посаду асистента кафедри вищого навчального закладу, а також про її преміювання.
Постановою Рубіжанського міського суду Луганської області, яка набрала законної сили, посадовця визнано винним у вчиненні зазначених правопорушень та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 3400 гривень.
Також органами прокуратури області вживаються заходи, спрямовані на виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень або невиконанню вимог Закону України «Про запобігання корупції» в інший спосіб.
Прокурорами в порядку частини 3 статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 55 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 службових осіб.
Зокрема, за результатами службового розслідування, проведеного військово-цивільною адміністрацією міста Сєвєродонецька на підставі подання Сєвєродонецької місцевої прокуратури, до очільника одного із комунальних підприємств міста застосовано дисциплінарне стягнення у виді догани у зв’язку із вчиненням правопорушень, пов’язаних з корупцією.
Раніше Сєвєродонецьким міським судом вказаного посадовця визнано винним у порушенні вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, відповідальність за яке передбачена ч. ч. 1, 2 ст. 172-7 КУпАП, застосовано стягнення у виді штрафу.
Крім того, у ході службового розслідування, проведеного на підставі документа прокурорського реагування, близьку особу, прийняту на роботу директором в умовах реального конфлікту інтересів, із займаної посади звільнено.
На напрямі представництва інтересів держави в суді органами прокуратури області до суду пред’явлено позовних заяв на суму майже  270 млн грн (без урахування позовів, пред’явлених з питань захисту інтересів дітей), на користь прокурора ухвалено судових рішень на 234,4 млн грн. Реально виконано судових рішень на  56,7 млн гривень.
Особливу увагу зосереджено на захисті інтересів держави при розпорядженні бюджетними коштами та у сфері земельних відносин.
Так, Господарським судом Луганської області задоволено позов прокурора про визнання недійсними результатів закупівлі робіт, проведеної  Департаментом житлово-комунального господарства Луганської обласної державної адміністрації, та договору підряду у капітальному будівництві, укладеного з ТОВ  на суму 36,6 млн гривень.
Господарський суд погодився з доводами прокурора щодо невідповідності переможця торгів вимогам тендерної документації, а також щодо укладення оскаржуваного правочину з порушенням вимог законодавства без взяття підрядником на себе гарантійних зобов’язань.
Завдяки вжитим заходам попереджено незаконне витрачання коштів державного бюджету на вищезазначену суму.
Крім цього, задоволено позов прокурора про визнання незаконним та скасування рішення Сєвєродонецької міської ради, яким у 2019 році житлово-будівельному кооперативу безпідставно передано у власність земельну ділянку площею 4 га вартістю понад 15,3 млн гривень.
Необхідність безоплатного відведення земельної ділянки обґрунтовувалась тим, що членами вищевказаного кооперативу є учасники антитерористичної операції, які потребують забезпечення житлом.
Проте, міською радою всупереч вимог житлового законодавства не перевірено, що засновниками та членами кооперативу являлися особи, які не перебували на квартирному обліку, не потребували поліпшення житлових умов та не є учасниками АТО. Окрім того, житлово-будівельний кооператив, якому передали землю, є обслуговуючим кооперативом, що взагалі виключає можливість надання йому безоплатно у власність земельної ділянки.
Реагуючи на виявлені порушення, прокуратурою також заявлено вимогу про скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку, що призведе до повернення земельної ділянки у комунальну власність громади міста.
За втручання органів прокуратури області повернуто та попереджено незаконне надання земель площею 569 га.
Вагомих результатів досягнуто у сфері ювенальної юстиції. Судами задоволено 36 позовів на суму понад 25,3 млн грн, що майже вп’ятеро більше ніж у 2019 році.
Попереджено вибуття з державної та комунальної власності коштів на суму 7,5 млн грн. Як приклад, судом визнано недійсним рішення тендерного комітету та укладений договір закупівлі робіт на капітальний ремонт будівлі Марківської гімназії на суму 4,6 млн гривень.
Реально виконано судових рішень на суму 3,6 млн грн (97,5%, проти  64,9 % по державі) – 5 місце по Україні.
При здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні інших заходів примусового характеру внесено 202 документи прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 171 посадову особу.
У сфері нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів адміністративного примусу внесено 75 вказівок, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто загалом 87 посадовців. В апеляційному порядку оскаржено 2 незаконні постанови суду першої інстанції у справах про адміністративні правопорушення, які судом задоволені.
За результатами наглядових перевірок з питань додержання законів і прав в’язнів на охорону здоров’я, а також при наданні психіатричної допомоги внесено 30 вказівок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 20 посадовців.
У сфері міжнародно-правового співробітництва у кримінальному провадженні організовано виконання 37 запитів компетентних органів іноземних держав про міжнародну правову допомогу (проведення процесуальних дій) у кримінальних справах.
У свою чергу обласною прокуратурою ініційовано направлення 4 запитів про міжнародну правову допомогу до компетентних органів інших держав   (2 – Російська Федерація, по 1 – Литовська Республіка та Республіка Бангладеш). Здійснено одну видачу розшукуваного громадянина України з Російської Федерації.
Забезпечено участь у розгляді Луганським апеляційним судом 9 апеляційних скарг засуджених на ухвали міських та районних судів області про приведення вироків судів Російської Федерації у відповідність із законодавством України.
Проведено 4 зустрічі в обласній прокуратурі з представниками міжнародних організацій з питань взаємодії в умовах збройного конфлікту (ООН, Червоний Хрест, ОБСЄ, Центр гуманітарного діалогу (Швейцарія). Направлено документи на участь в 2 програмах з міжнародної технічної допомоги (ООН, ЄС) правоохоронним органам України.
До органів прокуратури області надійшло менше звернень (3743 проти 3844, або – 2,7 %). Вирішено 1529 звернень (проти 1735, або – 12%), з яких 19 визнано обґрунтованими (проти 9).
З огляду на запроваджені урядом карантинні обмеження, зменшилася кількість осіб, прийнятих на особистому прийомі (350 проти 1192), у тому числі керівниками прокуратур (62 проти 110).
Органами прокуратури області розглянуто 77 (проти 33) запитів відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». За результатами їх розгляду на 71 запит (проти 24) надано інформацію, у 3 випадках надано роз’яснення, надіслано іншим органам, які є розпорядниками інформації 17 запитів, у тому числі 5 – підпорядкованим прокурорам. Відмовлено у задоволенні 3 (проти 2) запитів.
Також органами прокуратури надіслано до органів державної влади та місцевого самоврядування 91 інформацію про стан законності, здійснено 2481 виступ про результати службової діяльності в засобах масової інформації.
Інформація надається на виконання вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру».

кількість переглядів: 1015