Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.09.2020

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Луганської області за 8 місяців 2020 року

Органами прокуратури Луганської області у межах наданих законом повноважень постійно вживаються організаційні та практичні заходи щодо реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення відшкодування завданої правопорушеннями шкоди.
З цією метою активно використовувалися координаційні повноваження, надані ст. 25 Закону України «Про прокуратуру». Органами прокуратури області проведено 36 координаційних та міжвідомчих нарад, видано понад 40 спільних з іншими правоохоронними органами наказів, вказівок, інформаційних листів та інших документів організаційного та методичного характеру. Створено та діють 18 міжвідомчих робочих груп з питань протидії злочинам окремих категорій.
З урахуванням специфіки регіону пріоритетними напрямами роботи залишаються протидія проявам сепаратизму та тероризму, корупційним правопорушенням, недопущення розкрадання бюджетних коштів, вирубки лісів, самовільного використання земельних ділянок, припинення незаконного переміщення товарів через кордон та лінію розмежування з тимчасово окупованою територією, протидія злочинам, пов’язаним з незаконним обігом зброї та наркотичних засобів, діяльності нелегальних автозаправних та автогазозаправних станцій, закладів грального бізнесу, легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, а також організованим формам злочинності.
Узгоджені дії органів правопорядку сприяли досягненню певних позитивних результатів.
Незважаючи на невелике зростання (+3,8%) кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень (з 9070 до 9414), зменшилася кількість облікованих злочинів (без урахування закритих за реабілітуючими підставами) з 6178 до 6095, або на 1,3%.
Рівень кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення склав 28,6 проти 28,8 минулого року та є найнижчим по державі (68,9).
Забезпечено належне розкриття кримінальних правопорушень. Загалом по області повідомлено про підозру особам у вчиненні 2418 кримінальних правопорушень, що зареєстровані у звітному періоді. Питома вага таких правопорушень у області становить 39,7% (проти 39,6% по державі).
Зменшилась кількість особливо тяжких (з 528 до 337, або -36,2%) та тяжких злочинів (з 1928 до 1805, або -6,4%), знизилась і частка таких злочинів у загальній злочинності (з 8,5% до 5,5% і з 31,2% до 29,6% відповідно).
Збільшилася кількість облікованих кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України (з 20 до 35, або +75%).
Менше обліковано (733 проти 869, або -15,7%) кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, в тому числі очевидних умисних вбивств (17 проти 21, або -19%), умисних тяжких тілесних ушкоджень (18 проти 28, або -35,7%).
При цьому, збільшилась кількість випадків незаконного позбавлення волі або викрадення людини (з 23 до 32, або +39,1%), передусім у  м. Лисичанськ (з 1 до 6), що обумовлено реєстрацією таких правопорушень, вчинених учасниками незаконних збройних формувань упродовж 2014 року.
Збільшилась кількість (9 проти 5 торік) злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.
Зменшилося число кримінальних правопорушень проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина (з 233 до 217, або -6,9%).
Дещо збільшилась кількість кримінальних правопорушень проти власності (з 2808 до 2856, або +1,7%). Питома вага таких злочинів у загальній структурі злочинності складає 46,9% та є нижчою загальнодержавного показника (51,8%).
При цьому, менше вчинено крадіжок (1807 проти 2031), у тому числі з квартир (47 проти 72, або -34,7%), грабежів (39 проти 52, або -25%). Збільшилось число розбоїв (з 8 до 12, або +50%), вимагань (з 4 до 11), шахрайств (з 598 до 827, або +38,3%).
Завдяки зусиллям правоохоронців більше викрито фактів привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (93 проти 66, або +40,9%), кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності (52 проти 50, або +4%), щодо ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) (з 9 до 11, або +22,2%), проти довкілля (з 26 до 43, або + 65,4%).
Зменшилася кількість кримінальних правопорушень проти громадської безпеки (з 549 до 462, або -15,8%), зокрема пов’язаних з незаконним поводженням зі зброєю (233 проти 256, або -18,1%), та злочинів терористичного характеру (163 проти 219, або -25,6%).
При зменшенні кількості кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту (зі 164 до 149, або -9,1%), у тому числі порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (з 84 до 80, або -4,8%), більше скоєно незаконних заволодінь транспортними засобами (41 проти 35, або +17,1%).
Збільшилась як загальна кількість виявлених кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших злочинів проти здоров’я населення (556 проти 517, або +7,5%), так і правопорушень щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (з 89 до 105, або +18%).
Збільшилась кількість виявлених злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку (з 5 до 22, або у 4,4 р.). Це є наслідком активізації роботи з викриття таких злочинів під процесуальним керівництвом прокурорів управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту прокуратури області.
Зменшилось число кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми (з 63 до 50, або -20,6%), особами, які раніше вчиняли злочини (з 1300 до 1116, або -14,2%), групою осіб (з 107 до 102, або -4,7%), а також особами у стані алкогольного сп’яніння (з 244 до 166, або -32%).
Активною є робота правоохоронців щодо протидії організованій злочинності.
З початку року до суду спрямовано 12 обвинувальних актів стосовно 44 учасників організованих злочинних груп (за весь 2019 рік – 9 обвинувальних актів стосовно 25 осіб).
З числа знешкоджених злочинних угруповань три групи займалися незаконним збутом наркотичних засобів і психотропних речовин, дві групи викрадали людей з погрозою застосування вогнепальної зброї для виконання примусових робіт, дві групи з транснаціональними зв’язками організували незаконне переправлення осіб через державний кордон України, учасники одної групи займалися збутом незаконно виготовлених алкогольних напоїв, учасники ще однієї групи займалися гральним бізнесом, одна група з корупційними зв’язками, до складу якої входило два депутати районної ради, заволоділа бюджетними коштами, одна група з міжрегіональними зв’язками збувала вогнепальну зброю, одна група з етнічними зв’язками займалася вимаганням грошових коштів у особливо великих розмірах.
З огляду на триваючу російську агресію та проведення операції Об’єднаних сил, одним з головних для регіону пріоритетів визначено протидію тероризму та проявам сепаратизму.  
Органами прокуратури області виявлено факти жорстокого поводження з військовополоненими та цивільним населенням, що є ознаками злочину, передбаченого ст. 438 КК України.
Так, слідчим відділом Старобільського ВП ГУНП в Луганській області здійснювалось досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом викрадення та умисного вбивства представниками контрольованих РФ незаконних збройних формувань так званої «ЛНР» трьох жителів Антрацитівського району Луганської області, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених  ч. 2 ст. 146, п. п. 1-3 ч. 2 ст. 115 КК України.
З матеріалів провадження вбачається, що представники незаконних збройних формувань грубо порушили норми міжнародного гуманітарного права, що виразилося у жорстокому поводженні з указаними вище громадянами України, поєднаному з умисним вбивством останніх, що прямо заборонено ст. 147 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року.
Прокуратурою області на цей час здійснюється процесуальне керівництво у 24 кримінальних провадженнях вказаної категорії.
Здійснюється системна робота з викриття каналів фінансування самопроголошених органів окремих районів Луганської області, які перебувають під контролем окупаційної адміністрації Російської Федерації, а також відшукання доказів порушення або невиконання Російською Федерацією норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, у тому числі шляхом встановлення джерел походження зброї, що використовується представниками самопроголошених органів окремих районів Луганської області, які перебувають під контролем окупаційної адміністрації Російської Федерації, під час ведення агресивної війни.
Упродовж 2020 року слідчим відділом 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях розпочато 12 кримінальних проваджень, пов’язаних з фінансуванням тероризму, сепаратизму та насильницького захоплення влади. Процесуальне керівництво в цих провадженнях здійснюється прокурорами прокуратури області.
Також вживаються заходи до встановлення джерел походження зброї, що використовується представниками самопроголошених органів окремих районів Луганської області, які перебувають під контролем окупаційної адміністрації Російської Федерації, під час ведення агресивної війни. Прокурори разом із слідчими слідчого відділу 3 управлінням (з дислокацією у м. Сєвєродонецьк Луганської області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях з метою фіксації встановлення фактів та отримання доказів порушення Російською Федерацією норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, постійно беруть участь у виїздах на місце події, де безпосередньо проводять огляди місця події та вилучають докази ураження, насамперед цивільних осіб та об’єктів цивільної інфраструктури.
За результатами досудового розслідування направлено до суду 60 обвинувальних актів, судами ухвалено 38 обвинувальних вироків у кримінальних провадженнях цієї категорії.
Так, 25.03.2020 за результатами спеціального досудового розслідування направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні  стосовно учасників організованої групи у складі Телегіна Д.Ю., Бєдуліна І.В., Виноградова М.О. та Бурякова О.А., які, перебуваючи у складі незаконного збройного формування, упродовж травня-липня 2014 року, із застосуванням фізичного насильства, небезпечного для життя та здоров'я потерпілих, незаконно позбавили волі шістьох мешканців м. Лисичанська та в подальшому, в порушення правил та звичаїв війни, примушували їх виконувати роботи з облаштування та будівництва фортифікаційних споруд на території міста, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146, ч. 2  ст. 260, ч. 1  ст. 263, ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437, ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України.
Вироком Лисичанського міського суду від 18.05.2020 організатора вказаної групи засуджено до 10 років 6 місяців позбавлення волі, інших учасників злочинного угруповання – до 10 років позбавлення волі.
Правоохоронними органами постійно вживаються скоординовані заходи щодо протидії зайняттю гральним бізнесом. На території області створено та діють 5 спільних мобільних груп щодо протидії фактам зайняття гральним бізнесом, спільними зусиллями яких припинено діяльність 50 гральних закладів.
Прокуратурою області направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно 9 учасників ОЗГ, які організували роботу п’яти інтернет-центрів, розташованих у місті Сєвєродонецьку, де надавались послуги з грального бізнесу, за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 203-2 КК України.
З початку року виявлено та припинено діяльність 2 нелегальних автозаправних станцій. За результатами розслідування до суду направлено 2 обвинувальні акти за ч. 1 ст. 204 КК України стосовно осіб, які збували фальсифіковане пальне.
Крім того, за процесуального керівництва органів прокуратури області органами Національної поліції здійснюється досудове розслідування у 10 кримінальних провадженнях за фактами вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з діяльністю нелегальних автозаправних станцій та нафтопереробних заводів, 3 з яких виявлено у поточному році.
Зусиллями правоохоронців викрито 180 корупційних кримінальних правопорушень (торік 122), у тому числі 33 факти одержання неправомірної вигоди (торік 41).
Органами прокуратури області за результатами розслідування скеровано до суду 75 (проти 71 за аналогічний період 2019 року, або + 5,6%)  кримінальних проваджень про корупційні діяння, які перебували в провадженні органів поліції, стосовно 83 осіб, з яких 7 осіб утримувались під вартою.
За категоріями з числа кримінальних проваджень, що направлені до суду з обвинувальним актом, 16 ­– привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, 7 – одержання хабара, 1 – комерційний підкуп  службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, 1 – викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, 47 – інші корупційні  правопорушення.
Кримінальними корупційними правопорушеннями завдано збитків на суму 2442,5 тис. грн, з яких відшкодовано 545,3 тис. грн.  Поряд з цим накладено арешт на майно у сумі 2270,7 тис. грн., та вилучено майна, готівки, цінних паперів, іноземної валюти тощо на 62,8 тис. грн. Пред’явлено позови на 1819,5 тис. гривень.
Органи прокуратури забезпечують ефективну протидію і запобігання адміністративним правопорушенням, пов’язаним з корупцією.
Протягом минулого періоду поточного року прокурорами взято участь у розгляді судами 108 справ цієї категорії, у яких до відповідальності притягнуто 65 осіб, у тому числі 34 посадових осіб юридичних осіб публічного права, 13 депутатів місцевих рад, 8 службових осіб органів внутрішніх справ тощо.
При здійсненні нагляду за додержанням законів органами досудового розслідування у формі процесуального керівництва прокурорами у повній мірі використовуються повноваження, надані кримінальним процесуальним законодавством.
Так, прокурорами виявлено та внесено до ЄРДР відомості про 84 (проти 116, або -17,8%)  кримінальні правопорушення, раніше необліковані.
З числа укритих від обліку до суду направлено обвинувальні акти щодо 5 кримінальних проваджень.
Також прокурорами скасовано 431 незаконну постанову слідчих про закриття кримінальних проваджень, при цьому за результатами подальшого їх розслідування 5 обвинувальних актів направлено до суду.
Крім того, прокурорами надано органам досудового розслідування 4859 вказівок щодо проведення слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій.
Відтак забезпечено ефективне досудове розслідування кримінальних правопорушень усіма слідчими підрозділами.
Упродовж 8 місяців 2020 року прокурорами здійснювалося процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 62569 (проти  61953 минулого року) кримінальних провадженнях.
До суду направлено 2146 (проти 2273 минулого року) обвинувальних актів.
З направлених до суду обвинувальних актів розслідувалось кримінальних проваджень слідчими органів Національної поліції – 2063, слідчими органів Державної фіскальної служби – 10, слідчими органів безпеки – 60, слідчими Державного бюро розслідувань – 13.
За закінченими кримінальними провадженнями встановлено збитків на суму 23149 тис. грн., з яких відшкодовано 3937 тис. грн., пред’явлено позовів на 16675 тис. гривень.
За участю прокурорів судами розглянуто у першій та апеляційній інстанціях 3544 кримінальні провадження, що на 23,7% більше ніж у минулому році (2863), з яких 1395 з ухваленням обвинувальних вироків.
Судами задоволено 53 апеляційні скарги прокурора, а також 3 касаційні скарги.
При здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, основна увага приділялась питанням додержання законів у місцях несвободи, насамперед, у державній установі «Старобільський слідчий ізолятор» та в ізоляторах тимчасового тримання органів Національної поліції щодо матеріально-побутового забезпечення, медичного обслуговування затриманих, ув’язнених і засуджених.
В державній установі «Старобільський слідчий ізолятор» та спеціальних приміщеннях ГУНП в області не допущено надзвичайних подій (втеч осіб з-під варти, захвату заручників, масових заворушень, самогубств, навмисних вбивств, інших тяжких злочинів).
За результатами проведення регулярних перевірок органами прокуратури області внесено 142 документи реагування, притягнуто до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної відповідальності 131 службову особу. За втручання прокурора скасовано 2 незаконних акти.
У сфері міжнародно-правового співробітництва у кримінальному провадженні організовано виконання 24 запитів слідчих органів іноземних країн про надання правової допомоги (проведення процесуальних дій) у кримінальних справах.
У свою чергу прокуратурою області ініційовано направлення 3 запитів про правову допомогу до компетентних органів інших держав.
Забезпечено участь у розгляді Луганським апеляційним судом 9 апеляційних скарг засуджених на ухвали міських та районних судів області про приведення вироків судів іноземних держав у відповідність із законодавством України.
При здійсненні конституційної функції представництва інтересів держави у суді органами прокуратури області пред’явлено позовних заяв на суму понад 220 млн грн (без урахування позовів на захист інтересів дітей).
Активізовано позовну роботу щодо захисту інтересів держави у бюджетній сфері, з питань державної та комунальної власності та у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Так, у бюджетній сфері за позовами прокурорів судами області відкрито проваджень на загальну суму 42,8 млн гривень.
Зокрема, прокуратурою області пред’явлено позов в інтересах держави в особі Північно-східного офісу Держаудитслужби про визнання недійсними результатів закупівлі робіт з улаштування освітлення вулиць населених пунктів Чмирівської об’єднаної територіальної громади та договору підряду на суму понад 1,4 млн гривень.
За результатами розгляду господарський суд погодився з доводами прокурора щодо наявності порушень вимог законодавства при проведенні закупівлі робіт за бюджетні кошти та задовольнив позовні вимоги у повному обсязі.  
З питань державної та комунальної власності пред’явлено позовів на суму 7,8 млн гривень.
Як приклад, до господарського суду Луганської області подано позовну заяву в інтересах держави в особі Фонду державного майна України про визнання недійсними договорів купівлі-продажу нерухомого майна, скасування державної реєстрації права власності та повернення майна вартістю 7,3 млн грн. Оскаржувані договори купівлі-продажу нерухомого майна укладені за значно заниженою ціною, з перевищенням обсягу цивільної дієздатності з боку правління акціонерного товариства, без згоди на те наглядової ради, до складу якої входить Фонд Державного майна України (держава є власником 36 % акцій товариства). Розгляд справи триває.
У сфері охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позовних заяв на суму майже 14,8 млн гривень.
Так, прокуратурою області в судовому порядку оскаржено рішення про надання ТОВ «Східноукраїнська рибна компанія» в оренду поза конкурентною процедурою водного об’єкту площею 121 га. 
За 8 місяців 2020 року на користь прокурора ухвалено судових рішень на суму понад 132 млн грн, попереджено вибуття з комунальної власності майна на 1,5 млн грн та добровільно відшкодовано за закритими провадженнями майже 3,4 млн гривень.
Завдяки вжитим заходам повернуто земель та попереджено незаконне їх надання загальною площею 249 га земель.
Реально виконано судових рішень, ухвалених за позовами прокурорів, на  33,7 млн грн або 75,8% від загальної суми за судовими рішеннями, що підлягали примусовому виконанню.
У сфері охорони дитинства спрямовано до суду 43 позови на суму понад 38 млн грн. Судами задоволено 21 позов на суму 3,6 млн грн, попереджено вибуття з державної (комунальної) власності 4,6 млн грн. Реально виконано  судових рішень на суму 2,6 млн грн,  або на 96,4%.
Приділялася увага належному розгляду звернень громадян, яких вирішено 1083, у тому числі 52, надісланих  народними депутатами України.
На особистому прийомі прийнято 299 осіб, з них 49 – керівниками прокуратур.
Також органами прокуратури  області розглянуто 35 запитів відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». За результатами розгляду на 32 запити надано інформацію, на 2 – роз’яснення. Відмовлено у задоволенні 1 запиту.
Рішення органів прокуратури області як розпорядників відповідної інформації до суду не оскаржувалися.
Ефективною залишається взаємодія із засобами масової інформації.
Загалом здійснено 1750 виступів у ЗМІ, у тому числі на таких пріоритетних напрямах, як представництво інтересів держави у земельній сфері, захист державної та комунальної власності, результати розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних з проявами корупції, сепаратизму та терористичної діяльності тощо.
Інформація надається на виконання вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру».

кількість переглядів: 802