Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.08.2020

Планування диверсії з підривом резервуарів з аміаком – судитимуть учасника незаконного збройного формування (ФОТО)

Обвинуваченому інкримінується готування до вчинення диверсії, незакінчений замах на державну зраду, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування, придбання бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч.1 ст.14 ст.113, ч.3 ст 15 ч.1 ст.111, ч.2 ст.110, ч.2 ст.260, ч.1 ст.263 КК України).

За даними слідства, громадянин України проходив військову службу у лавах так званої «народної міліції ЛНР» та з 2018 року був завербований співробітниками ФСБ РФ. Виконуючи поставлене спецслужбою завдання щодо вчинення диверсії на території Луганської області, він перетнув лінію розмежування та прибув до м. Сєвєродонецька, де в обумовленому сховищі взяв заздалегідь приготовані засоби ураження – дві одиниці РПГ-22. Диверсант планував здійснити підрив двох резервуарів з аміаком на території ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ», яке віднесено до об'єктів 1 ступеня хімічної небезпеки. Метою диверсії було спричинення екологічної катастрофи та масове знищення мешканців Луганської області. На момент замаху на вчинення диверсії в ємностях зберігалося 3500 т аміаку.

У ході спецоперації 7 липня 2020 року правоохоронцями було попереджено вчинення злочину, а диверсанта затримано.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими 3 управління Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Максимальне покарання – 15  років позбавлення волі.

Пресслужба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1400