Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.05.2024

Двом головредам пропагандистських медіа на захопленій Луганщині повідомлено про підозру

Керівник Луганської обласної прокуратури на підставі нововиявлених фактів повідомив про нову підозру депутату Луганської міськради.

Йому інкриміновано здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованій на їх підтримку (ч. 6 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, після захоплення окремих територій Луганської області луганчанин, чиновник, який на той час був засновником та головним редактором друкованого видання, почав підтримувати ворога.

На початку липня 2015 року чоловік перереєстрував медіа «ХХІ століття» у «міністерстві інформації, друку та масових комунікацій лнр». Воно здійснює випуск газет антиукраїнського характеру, спрямованих на дискредитацію української влади.

В середині вересня 2023 року підозрюваний зареєстрував видання у «федеральній службі за наглядом у сфері зв’язку, інформаційних технологій та масових комунікацій міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій рф» як друкований засіб масової інформації.

Дотепер медіа продовжує діяти на захопленій частині Луганщини.

Крім того, фігурант з початком повномасштабного російського вторгнення став створювати інформаційний контент на підтримку держави-агресора і розповсюджувати його в ефірах «державних телевізійних радіомовних програм», соціальних мережах та місцевих телеканалах.

Нагадаємо, що в квітні цього року йому було повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Також за процесуального керівництва Сєвєродонецької окружної прокуратури за цією ж статтею повідомлено про підозру ще одному луганчанину.

Восени 2015 року чоловіка призначено «в.о. головного редактора державної установи лнр «редакція газети «республіка».

Організація зареєстрована у так званих «державних органах лнр». Здійснює випуск номерів газети, в яких опубліковано статті, спрямовані на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації та збройних формувань.

Цей матеріал надалі поширюється у мережі Інтернет та соцмережах.

Наразі вирішується питання щодо оголошення осіб у розшук та обрання запобіжного заходу.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури (за матеріалами Сєвєродонецької окружної прокуратури)

кількість переглядів: 22