Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.08.2022

Керівники окупаційних «прокуратур» та псевдополіцейські «лнр» – ще чотирьом колаборантам з Луганщини повідомлено про підозру

Прокурори органів прокуратури Луганської області спільно з органами досудового розслідування ведуть системну роботу з документування колабораційної діяльності для притягнення винних до кримінальної відповідальності. Кількість викритих колаборантів на Луганщині з кожним днем збільшується.

Наразі повідомлено про підозру ще чотирьом особам. Усі вони почали співрацювати з окупаційної владою рф та обійняли посади у незаконно створених правоохоронних органах так званої «лнр».

Одного з підозрюваних у квітні 2022 року призначено керівником «прокуратури Новопсковського району лнр». Після отримання юридичної освіти житель Луганська до 2015 року працював в органах прокуратури Дніпропетровщини.

Також повідомлено про підозру уродженцю Перевальського району, колишньому прокурору органів прокуратури Луганщини, який після 2014 року залишився на окупованій території. У червні цього року він добровільно очолив  окупаційну «прокуратуру Попаснянського району лнр».

На співпрацю з представниками держави-агресора також погодилися жителі міста Сватове та селища Троїцьке Сватівського району. При владі окупантів вони вирішили побудувати «кар’єру»у так званому «мвс», хоча раніше ніякого відношення до правоохоронних органів не мали.

Слідство встановило, що колаборанти «працевлаштувалися» при окупаційній владі у червні-липні 2022 року. Один з підозрюваних обійняв посаду «дільничного Троїцького райвідділу внутрішніх справ мвс лнр». Другий – влаштувався на роботу до «Сватівського райвідділу внутрішніх справ мвс лнр».

У своїй діяльності підозрювані дотримуються нелегітимних нормативно-правових актів, впроваджених на тимчасово окупованій території.

Їхні дії кваліфіковано як колабораційна діяльність ( ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За протиправну діяльність підозрюваним загрожує 15 років ув’язнення  з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Сватівської та Старобільської  окружних прокуратур)

кількість переглядів: 962