Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.01.2020

Стан підтримання обвинувачення в суді та апеляційного оскарження незаконних судових рішень органами прокуратури Луганської області за підсумками 2019 року

Упродовж 2019 року за участю прокурорів регіональної та місцевої прокуратур судами Луганської області розглянуто понад 3500  кримінальних проваджень у першій та апеляційній інстанціях та ухвалено судами понад 1900  вироків.

Серед інших завдань прокурорів на даному напрямку прокурорської діяльності  – доведення перед судом обвинувачення з метою забезпечення відповідальності особи, яка вчинила кримінальне правопорушення.

Завдяки принциповій позиції прокурорів у провадженнях реальні міри покарання судами призначено 53% засуджених осіб, у тому числі 33% – до позбавлення волі.

Упродовж минулого року прокурорами управління підтримання обвинувачення в суді перевірено законність 3761 судових рішень у кримінальних провадженнях, з яких 1965 –  вироки.

Проведена управлінням навчальна та методична робота сприяла ефективному та якісному реагуванню прокурорів на незаконні судові рішення в апеляційному порядку. Зокрема, реагуючи на незаконні судові рішення судів першої інстанції, прокурорами подано 149 апеляційних скарг. Від загальної кількості поданих апеляційний скарг прокурорів 33 або 22,2% подані заступником прокурора області за ініціативою управління.

Місцевими прокуратурами за ініціативою управління подано апеляційні скарги на вироки та ухвали стосовно 43 осіб, внесено 28 доповнень та змін.

Підставами для оскарження прокурорами судових рішень є невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого через м’якість або істотне порушення судами першої інстанції норм матеріального та процесуального закону. За результатами розгляду апеляційних скарг прокурорів скасовано та змінено 127 рішень судів першої інстанції.

Таким чином, забезпечено високий рівень реагування на неправосудні судові рішення. За скаргами прокурорів апеляційним судом переглянуто 90,9% незаконних вироків та 97,3% ухвал у кримінальних провадженнях.

Високою залишається якість документів апеляційного реагування на вироки та ухвали у кримінальних провадженнях, яка склала 80,3% та 88,1% відповідно.

До Верховного Суду внесено касаційні скарги на судові рішення стосовно 14 осіб, 7 з яких або 50% від загальної кількості поданих скарг, подані за підписом заступника прокурора області та прокурорів управління підтримання обвинувачення в суді.

Законність судових рішень постійно перебуває на контролі органів прокуратури області.

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1563