Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.01.2020

Органами прокуратури Луганської області за результатами перевірок внесено 43 документи прокурорського реагування на порушення вимог законодавства та конституційних прав осіб, які утримуються у спеціальних установах органів ДКВС, Національної поліції, а також при конвоюванні

У 2019 році проведеними прокурорами перевірками викрито непоодинокі порушення вимог ст. 8 Закону України «Про попереднє ув’язнення», а саме утримання в одній камері осіб, які раніше відбували покарання у місцях позбавлення волі, з такими, що не відбували покарання.

Також  в місцях несвободи не додержуються вимоги щодо наявності всіх приміщень, необхідних для реалізації в’язнями своїх конституційних прав (кімнати для побачень, проведення обшуків, належно обладнані прогулянкові дворики та їх достатня кількість тощо).

Малоефективними є вжиті співробітниками спецустанов заходи щодо попередження випадків виготовлення, пронесення і зберігання ув’язненими заборонених предметів, перекриття шляхів їх надходження до зон, що охороняються.

Виявлені порушення вимог закону щодо матеріально-побутового та санітарного забезпечення ув’язнених.Зокрема, незважаючи на вжиті адміністрацією слідчого ізолятора заходи, спрямовані на покращення матеріально-побутових умов ув’язнених, у камерах режимних корпусів установи мають місце порушення норми площі для однієї взятої під варту особи (не менше 2,5 м2 ).

Виявлено факти допущення  до роботи з їжею в’язнів, які в установленому порядку не пройшли обов’язкові медичні огляди.

Також мають місце факти ігнорування вимог Кодексу цивільного захисту України та Правил пожежної безпеки.

Грубі порушення вимог законодавства встановлені прокурорами під час конвоювання в’язнів. Так, прокуратурою Луганської області розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.365 КК України, за фактом перевищення військовослужбовцями конвойного підрозділу Національної гвардії України своїх службових повноважень через незаконне конвоювання обвинуваченого із застосуванням спеціальних засобів (кайданок) до установи попереднього ув’язнення. Наразі триває  досудове розслідування.

Лисичанською місцевою прокуратурою Луганської області встановлено незаконне прийняття працівниками поліції від близьких ув’язненому осіб передачі в приміщення суду.

Враховуючи те, що наведене призводить до порушення прав громадян під час їх утримання в цих спецустановах, протягом 2019-2020 років органами прокуратури області керівникам Старобільського слідчого ізолятора, Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції та Головного управління Національної поліції в Луганській області, у порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», внесено 43 документи прокурорського реагування з вимогою усуненути виявлені перевірками порушення вимог законодавства.

За результатами розгляду 36 вказівок вжито відповідних заходів до усунення виявлених порушень, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 21 посадову особу. Решта вказівок знаходиться на розгляді.

Стан законності щодо додержання конституційних прав ув’язнених перебуває на постійному контролі  керівництва прокуратури  області.

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

кількість переглядів: 1504