Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.03.2020

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов роз’яснив права людини в умовах карантину

«У складних умовах державні інституції, громадянське суспільство, бізнес мають об'єднуватися та направити всі свої сили на боротьбу з цією вже далеко не тільки медичною проблемою, а й економічною та соціальною. Органи правопорядку, які наразі працюють у надзвичайно складних умовах, також мають неухильно дотримуватися законодавства, не допускати перетворення обмежень прав людини на їх порушення. Невиправдані затримання, застосування сили, позбавлення свободи за відсутності ознак правопорушень – це неприпустимі дії», - наголошує Гюндуз Мамедов.

Він нагадав про важливі законодавчі умови застосування сили та спеціальних засобів. Зокрема, це здійснення попередження про застосування, врахування конкретної ситуації, характеру правопорушення та індивідуальних особливостей особи, яка вчинила неправомірні дії, для застосування виду та інтенсивності дій правоохоронців.

Офіс Генерального прокурора наголошує, що за порушення основоположних прав громадян встановлена відповідальність, у тому числі кримінальна.

Незаконне затримання карається обмеженням волі до 3-х років. Якщо ж це спричинило тяжкі наслідки, або вчинене з корисливих чи в інших особистих інтересах – до 10 років позбавлення волі. За неправомірне застосування сили правоохоронців також очікуватиме покарання – до 10 років.

 https://www.pravda.com.ua/columns/2020/03/27/7245270/

кількість переглядів: 1340