Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.01.2021

За результатами комплексної перевірки державної установи «Старобільський слідчий ізолятор» виявлено грубі порушення прав ув’язнених (ФОТО)

Під керівництвом першого заступника керівника Луганської обласної прокуратури Костянтина Карамана прокурорами із залученням відповідних спеціалістів проведено комплексну перевірку у державній установі «Старобільський слідчий ізолятор» щодо дотримання конституційних прав ув’язнених і засуджених на належні умови тримання, медико-санітарне та матеріально-побутове забезпечення, а також режимних вимог.

За результатами перевірки встановлено численні порушення вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, Кодексу цивільного захисту України, Законів України «Про попереднє ув’язнення», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», інших нормативних і підзаконних актів.

Зокрема, адміністрацією установи попереднього ув’язнення не забезпечено належний режим тримання ув’язнених та засуджених, як наслідок виявлено та вилучено заборонені для використання ув’язненими предмети. Крім того, під час перевірки, безпосередньо обласною прокуратурою, виявлено та вилучено шприц з невідомою речовиною, пристосування для виготовлення наркотичних засобів тощо.

Набули системного характеру порушення прав взятих під варту осіб щодо роздільного тримання різної категорії ув’язнених з метою забезпечення їхньої особистої безпеки, визначені ст. 8 Законом України «Про попереднє ув’язнення».

Не створено належні матеріально-побутові умови для утримання в’язнів. Як приклад, у більшості камер наявний стійкий неприємний запах, присутні надмірна вологість та задуха, на стінах пліснява та грибок. Санітарні вузли не перебувають у належному санітарному стані внаслідок їх повного зносу.

Крім того, за результатами проведених досліджень змивів з робочих поверхонь їдальні виявлено бактерії групи кишкових паличок, які є причиною різних інфекційних захворювань та можуть призвести до спалаху інфекційних хвороб серед ув’язнених.

Медична допомога не надається належним чином, що може призвести до поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також інших хвороб серед означеної категорії осіб.

Упродовж 2020 року обласною прокуратурою неодноразово зверталась увага керівництва установи на численні аналогічні порушення, однак дієвих заходів до їх недопущення так і не вжито.

На виявлені під час проведення комплексної перевірки порушення, обласною прокуратурою внесено вказівки керівництву Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції, Північно-Східного міжрегіонального відділу ресурсного забезпечення державної установи «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» та філії Державної установи «Центр охорони здоров’я ДКВС України» в Харківській та Луганській областях.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

 

 

кількість переглядів: 1485