Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.02.2021

Ефективність заходів протидії організованій злочинності дозволила ліквідувати на Луганщині 14 угруповань, що є найбільшим показником за останні 5 років (ВІДЕО)

У 2020 році Луганською обласною прокуратурою вжито ряд координаційних заходів  у сфері протидії організованій злочинності, що дозволили правоохоронним органам суттєво активізувати роботу з виявлення, документування та припинення діяльності стійких злочинних угруповань.

Ефективність цих  заходів дала змогу ліквідувати за минулий рік на території області 14 організованих злочинних груп, що є найбільшим показником за останні 5 років. У їх складі – 49  фігурантів, які вчиняли злочини як загальнокримінального так і економічного характеру.

Для порівняння у 2015  році на Луганщині знешкоджено 2 організовані злочинні групи, у 2016  – 3, упродовж 2017, 2018, 2019 років документувалося по 9  ОЗГ щорічно.

Завдяки злагодженій роботі правоохоронних органів виявлено 2 злочинних угруповання з корумпованими зв’язками, які вчинили злочини у земельній та бюджетній  сферах. У процесі викриття організованої злочинної групи, яку очолив колишній начальник Головного управління Держгеокадастру в Луганській області, задокументовано 16 фактів хабарництва. Також розкрито схему розкрадання бюджетних коштів  злочинним угрупованням, до складу якого увійшли два депутати  Новоайдарської  районної ради.

Значна увага приділяється протидії  незаконному обігу наркотиків. Зокрема, знешкоджено 4 стійкі злочинні групи, які розповсюджували наркотичні засоби та психотропні речовини.

У цьому напрямку вперше в Луганській області викрито організовану групу наркоторговців через телеграм-канал. Вони займалися розповсюдженням  наркотичних засобів і психотропів в особливо великих розмірах шляхом так званих «закладок». До злочинної діяльності залучалися школярі, які за винагороду робили написи з рекламою каналу на будівлях. На території області правоохоронцями вилучено 40 закладок  з наркотоваром.

Крім збуту наркотиків, учасники однієї з ОЗГ також займалися  вимаганням грошових коштів у громадян у особливо великих розмірах.

У зв’язку зі специфікою прикордонного розташування регіону системно виявляються та документуються злочинні групи, які організовують незаконний перетин державного кордону України. За минулий рік знешкоджено  2 таких угруповання. Вони переправляли людей, як з території України до Російської Федерації, так і у зворотному напрямку.

Луганська обласна прокуратура активізувала роботу правоохоронних органів щодо встановлення учасників стійких злочинних груп, які  під час окупації у 2014 році діяли у складі незаконних збройних формувань. Прокурори направили до суду 2 обвинувальні акти стосовно учасників ОЗГ, які, погрожуючи зброєю та застосовуючи фізичну силу, викрадали мешканців Сєвєродонецька та Лисичанська, незаконно їх  утримували, примушували облаштовувати  блокпости та будувати укріплення. В одній  з таких справ заочно ухвалено вирок: організатора засуджено до 10,5 років позбавлення волі, інших учасників – до 10 років ув’язнення. Законність вироку підтверджено у суді апеляційної інстанції.

Крім того, до суду направлено кримінальне провадження стосовно учасника організованої злочинної групи, який у липні 2014 року  заклав вибухівку та підірвав автомобільний міст у Попаснянському районі.

Також ліквідовано злочинні групи, які займалися гральним бізнесом, незаконним збутом зброї та реалізацією фальсифікованого алкоголю.

У 2020 році завдяки належному підтриманню публічного обвинувачення  та принципової  позиції  прокурорів Луганської обласної прокуратури у 7 кримінальних провадженнях судами ухвалено вироки стосовно 14 учасників злочинних груп за фактами  збуту наркотиків, шахрайства, розбої, викрадення людей та участі в НЗФ.

Кваліфікуючу ознаку «вчинення злочину у складі ОЗГ» судом підтверджено у всіх справах.

Стан протидії організованим формам злочинності знаходиться на постійному контролі керівництва Луганської обласної прокуратури.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1099