Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.03.2021

На Луганщині ліквідовано міжнародний канал нелегальної міграції до ЄС, який у складі злочинного угруповання організували 5 громадян РФ та України (ФОТО)

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури викрито та ліквідовано міжнародний канал нелегальної міграції до країн Європейського Союзу, який налагодила організована злочинна група з транснаціональними зв’язками.

За даними слідства, протиправний «бізнес» організував громадянин Російської Федерації. До злочинного угруповання він залучив ще одного росіянина та трьох громадян України. Вказані особи займалися систематичним незаконним переправленням вихідців країн Азії з території Російської Федерації до України для подальшого їх спрямування до країн ЄС.

Міжнародний канал незаконної міграції діяв протягом травня – листопада 2020 року. Під час досудового розслідування задокументовано 8 фактів незаконного переправлення 25 нелегальних мігрантів – громадян Шрі-Ланки, Бангладеш та Афганістану поблизу ділянки відділу прикордонної служби «Білолуцьк» Луганського прикордонного загону.

На завершальному етапі документування діяльності каналу нелегальної міграції одного з учасників злочинного угруповання затримано у порядку ст. 208 КПК України під час перетину державного кордону України поза встановленими пунктами пропуску із двома громадянами Шрі-Ланки .

За кожним фактом протиправних дій правоохоронцями проведено комплекс слідчо-оперативних заходів та повідомлено усім 5 фігурантам про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненій організованою групою (ч. 3  ст. 332 КК України).

На даний час досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено. Обвинувальний акт стосовно 3 підозрюваних направлено до суду  для розгляду по суті. Ще двоє фігурантів у кримінальному провадженні – громадяни РФ оголошені у розшук.

Заходи з викриття злочинних дій здійснювалися прокурорами обласної прокуратури спільно зі слідчими слідчого управління Головного управління Нацполіції в Луганській області, за матеріалами Луганського прикордонного загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса.

За вчинене вказаним особам загрожує до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1046