Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.04.2021

Костянтин Караман взяв участь в обговоренні перехідного правосуддя як передумови деокупації територій та реінтеграції населення (ФОТО)

Перший заступник керівника Луганської обласної прокуратури взяв участь у роботі відкритого онлайн-круглого столу «Запровадження засад перехідного правосуддя як передумови деокупації територій та реінтеграції населення».

Захід організовано Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції ТОТ у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин спільно з  Гельсінською спілкою з прав людини в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».

Під час роботи круглого столу обговорено питання створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини  та норм міжнародного гуманітарного права під час збройної агресії Російської Федерації.

Значну увагу приділено огляду міжнародного досвіду створення механізмів забезпечення захисту прав людини в постконфліктний період. Зокрема, запровадження відповідальності за співпрацю з державою-агресором, впровадження концепції люстрації та відновлення довіри до влади  на деокупованих територіях.

Перший заступник керівника обласної прокуратури зазначив, що сьогодні  вкрай важливо актуалізувати дискурс про перехідне правосуддя.

«Перед державою постає дуже багато завдань щодо врегулювання на законодавчому рівні принципів та засад кримінального покарання за воєнні злочини, а також звільнення осіб, які стали «заручниками ситуації». Перехідне правосуддя має стати базовим для концепції миробудівництва», – зазначив Костянтин Караман.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1087