Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.08.2021

У Луганській обласній прокуратурі проведено зустріч із представниками УГСПЛ щодо злочинів проти громадських активістів (ФОТО)

У четвер, 26 серпня 2021  року, заступник керівника Луганської обласної прокуратури Олег Чиж провів зустріч з представникамимоніторингової місії  Української Гельсінської спілки з прав людини.

Візит до обласної прокуратури відбувся в рамках проєкту «Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні», який за підтримки Європейського Союзу триває вже півтора року. У кожному регіоні спеціалісти вивчають кримінальні провадження щодо нападів на представників громадянського суспільства, надають їм правову та інформаційну допомогу, співпрацюють з правоохоронними органами для забезпечення результативного розслідування злочинів.

Під час зустрічі Олег Чиж з дотриманням вимог кримінального процесуального закону поінформував представників моніторингової місії  УГСПЛ щодо проблемних питань, які виникають у ході проведення досудового розслідування злочинів проти громадських активістів на Луганщині та відповів на їх запитання.

«Кожна така справа на території регіону набуває значного суспільного розголосу  та добре відома місцевим мешканцям. Обласна прокуратура вживає заходів, щоб ефективність розслідування злочинів проти громадських активістів підвищувалася. Ми налаштовані на реальний результат і направлення обвинувальних актів до суду. Водночас зазначу, якщо говорити про злочин постфактум, багато що залежить від потерпілого, його показів під час слідства, відкритість до правоохоронних органів. Для того, щоб встановити причетних до вчинення нападів на активістів, пошкодження їхнього майна, правоохоронцям необхідно повноцінно розуміти ситуацію – тоді ми матимемо у резонансних кримінальних провадженнях результати, яких так чекає суспільство», – зазначив заступник керівника обласної прокуратури.

У свою чергу представники УГСПЛ відмітили, що факти переслідувань та тиску на громадських активістів, на жаль, продовжують мати місце у кожному регіоні. Громадська спілка ставить собі за мету не тільки допомагати у розслідуванні таких злочинів. За словами спеціалістів, також має бути превентивна діяльність, підвищуватися рівень безпеки та посилюватися захист представників громадянського суспільства з боку держави.

«Ми налаштовані на конструктивну співпрацю і дуже приємно, що відчуваємо відгук в органах прокуратури. Зі свого боку гарантуємо сприяння слідству, допомогу у будь-яких сферах, вирішення питань на вищому рівні силами Української Гельсінської спілки з прав людини», – запевнила адвокаційна менеджерка моніторингової місії Марина Хромих.

Заступник керівника обласної прокуратури додав, що прокурори мають наступальну позицію щодо недопущення безкарності осіб, винних у злочинах проти громадянського суспільства.

За результатами робочої зустрічі сторони домовилися про налагодження тісної співпраці та взаємодії.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1041