Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.10.2021

Луганська обласна прокуратура спільно з правозахисниками підготували до Офісу Прокурора МКС інформаційне повідомлення про руйнування мостів

Луганська та Донецька  обласні прокуратури  спільно з Global Rights Compliance LLP («GRC») та Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива» підготували до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду  інформаційне повідомлення. На цей час воно  підписане Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою та направлено до Гааги.

 У повідомленні йде мова про мінування та підрив 20  мостів на території Луганщини: 14 автомобільних, п’яти  залізничних, одного пішохідного.

Більшість мостів були об’єктами місцевої інфраструктури, що використовувалися цивільним населенням для повсякденних потреб. Через їх руйнування було порушено сполучення між 24  населеними пунктами, заблоковано переміщення людей з тимчасово окупованої території, ускладнився безперешкодний проїзд екстрених служб першої допомоги, транспорту, комунальних та аварійних служб. Внаслідок цього порушено конституційні права  близько двох мільйонів громадян.

За усіма фактами розпочато кримінальні провадження.  У деяких з них вже встановлені підозрювані особи, їх  оголошено у розшук.

Сума збитків (без урахування семи мостів, розташованих на тимчасово окупованій території області)  складає близько  95 мільйонів гривень.

Ці факти можуть бути кваліфіковані Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду як воєнні злочини за статтею 8 Римського статуту – умисне спрямування нападів на цивільні об'єкти під час міжнародного збройного конфлікту або знищення майна противника у міжнародному збройному конфлікті.

Зазначимо, це вже друге  інформаційне повідомлення  до Офісу Прокурора МКС, направлене обласною прокуратурою  щодо воєнних злочинів  на Луганщині. Перший кейс містив дані про обстріли Російською Федерацією  та підконтрольними їй незаконними збройними формуваннями  цивільних об’єктів. До 2021 року такі повідомлення не направлялися.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1212