Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.01.2022

Підсумки роботи прокуратури у сфері боротьби з організованою злочинністю

Обласною прокуратурою у 2021 році активно вживались координаційні заходи щодо спрямування діяльності правоохоронних органів області на виявлення організованих злочинних угруповань, як найбільш небезпечних форм злочинності, у тому числі на пріоритетних напрямах.

Вперше за 12 років висунуто обвинувачення учасникам злочинної організації, до складу якої входило 12 осіб. За результатами вжитих заходів прокурори направили до суду 13 обвинувальних актів стосовно 55 співучасників.

Цьогоріч правоохоронцями викрито 2 злочинні групи з корупційними зв’язками, які вчиняли злочини у бюджетній сфері, завдавши збитків державі на суму майже 5,5 млн гривень. В рамках кримінальних проваджень слідчі та прокурори виявили майно підозрюваних на загальну суму понад 15 млн грн., на яке накладено арешт. Серед арештованого майна – автомобілі преміум класу, квартира у м. Києві та готівкові кошти у сумі понад 3 млн гривень. Прокурори заявили позови на всю суму завданих збитків.

Вперше з 2014 року виявлено організовану групу до складу якої входили службові особи одного з лісомисливських господарств області, які здійснювали незаконну порубку дерев понад відведені норми, чим завдали збитків державі на суму майже 1 млн гривень.

Незламно правоохоронними органами Луганщини особлива увага приділялася боротьбі з незаконним обігом наркотиків. За результатами 2021 року знешкоджено 3 злочинні групи, учасники яких розповсюджували наркотичні засоби та психотропні речовини, у тому числі шляхом так званих «закладок», а також здійснювали незаконний посів та вирощування коноплі елітних сортів у спеціально облаштованій лабораторії.

Зважаючи на специфіку прикордонного розташування регіону правоохоронцям ведеться системна робота щодо протидії діяльності організаторів нелегальної міграції. У минулому році задокументовано 9 фактів незаконного переправлення учасниками злочинної групи через державний кордон України 25 осіб для їх спрямування до країн ЄС.

Також прокуратурою продовжується робота щодо спрямування діяльності правоохоронних органів на виявлення злочинних угруповань, які діяли на території Луганської області у 2014 році у складі НЗФ. Торік спрямовано до суду обвинувальні акти стосовно 20 учасників злочинних угрупувань, які у 2014-му вчиняли розбійні напади, викрадали, утримували та примушували до примусової праці мешканців Луганщини.

Завдяки принциповості прокурорів Луганської обласної прокуратури у минулому році судами ухвалені обвинувальні вироки з мірою покарання у виді позбавлення волі від 6 до 12 років з конфіскацією майна стосовно 13 учасників злочинних угруповань, які вчиняли розбої, привласнювали майно громадян, збували наркотики, викрадали людей, входили до складу НЗФ тощо.

Стан протидії організованим формам злочинності знаходиться на постійному контролі керівництва Луганської обласної прокуратури.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1171