Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.12.2022

На Луганщині викрито двох антиукраїнських «освітянок», які перенавчають дітей за «російськими стандартами»

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури, Старобільської та Щастинської окружних прокуратур повідомлено про підозру двом жінкам, які співпрацюють з окупантами та розповсюджують російську пропаганду в школах.

Слідством встановлено, що на бік ворога перейшла депутат Щастинської районної ради  Луганської області. До початку агресії рф вона була вчителем-істориком в Новоайдарському загальноосвітньому ліцеї. Після окупації добровільно пішла працювати у створеному окупантами «державному освітньому закладі лнр «Новоайдарська школа».

Жінка взяла участь в пропагандистському проєкті російського телеканалу. Вона стверджувала, що «ліцей продовжив роботу на території України віртуально та переманює учнів навчатися за дистанційною формою».

Ще одна колаборантка – колишній секретар Новопсковського опорного закладу освіти. Після повномасштабного вторгнення рф вона стала «директором державного загальноосвітнього закладу лнр «Новопсковська середня школа». Відповідала за переведення навчального процесу на «освітні стандарти рф» та проходження педагогами  «перепідготовки» у росії.

У своїх інтерв’ю росЗМІ жінка дякувала агресору  за «передачу для району  51 тисячі підручників» та «вчасний початок навчального року».

Підозрювані перенавчають дітей за «російськими стандартами». Вони пропагують та виправдовують у школах збройну агресію рф проти України.

Їхні дії кваліфіковані як колабораційна діяльність (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За протиправну діяльність закон передбачає покарання  –  3 роки за ґратами  з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком.



Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Старобільської та Щастинської окружних прокуратури)

 

кількість переглядів: 963