Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.12.2022

Ініціювали  та організували проведення псевдореферендуму щодо входження Луганщини  до складу рф –  4 особам повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури викрито та повідомлено по підозру 4 організаторам псевдореферендуму на тимчасово окупованій території.

Зібрано доказову базу стосовно двох так званих «депутатів народної ради лнр III cкликання», «секретаря цвк лнр» та «члена територіальної виборчої комісії Луганська».

Слідством встановлено, що у вересні 2022 року «депутати» ініціювали та проголосували  за псевдозакон про фейковий референдум «лнр»  щодо  входження до складу рф. Вони звернулися до голови «лнр» для його підписання.

На його підставі 23-27 вересня 2022 року  організовано підготовку та проведення незаконного волевиявлення.

Під час псевдореферендуму у Луганську діяла «центральна виборча комісія лнр». На посаді «секретаря цвк лнр» ще одна підозрювана забезпечила підготовку засідань з питань проведення незаконного референдуму на території «лнр», підписання протоколів, організації доведення рішень до всіх членів «цвк» та «виборчих комісій», надання інформації російським медіа.

В організації та проведенні фейкового «референдуму» також взяла участь «член територіальної виборчої комісії Жовтневого району Луганська». Жінка спільно з іншими особами складала списки та ідентифіковувала виборців, забезпечувала видачу «бюлетенів» для голосування та їх підрахунок.

На підставі зібраних доказів дії підозрюваним інкриміновані посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційна діяльність  (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління  ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 806