Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.01.2023

Судитимуть трьох ексрегіоналів, які очолили окупаційний «орган влади» на Луганщині

Прокурори Луганської обласної прокуратури направили до суду обвинувальний акт стосовно трьох  «гауляйтерів» так званої «лнр», які у складі організованої групи служать ворогу та  здійснюють інформаційно-підривну діяльність проти України.

За даними слідства, керівниками окупаційного «органу влади» стали  колишні члени «Партії регіонів», які підтримали дії країни-агресора. Серед них – голова Старобільської райдержадміністрації до 2014  року, мер Старобільська у 2010-2015 роках.

Вони обійняли псевдопосади «в.о. голови адміністрації Старобільського району лнр», «заступника голови», «радника голови» на тимчасово окупованій території Луганської області.

Поплічники ворога впроваджують окупаційний режим агресора, зокрема виконують накази так званого «уряду» псевдореспубліки та під ворожими прапорами беруть участь в масових антиукраїнських заходах. Героїзують радянське минуле та розповсюджують проросійські наративи.

Вони публічно виправдовують збройний напад рф та захоплення території України. У пропагандистських російських медіа поширюють фейки про вчинення злочинів військовослужбовцями ЗСУ стосовно мирного населення.

Наразі обвинувачені оголошені у розшук. За клопотанням прокуратури  на їхнє майно – житлові будинки, квартири, автомобілі, земельні ділянки – накладено арешт.

Дії фігурантів кваліфіковані як колабораційна діяльність ( ч. 5 ст.111-1, ч.3 ст. 28, ч. 6 ст. 111-1 КК України).

Матеріали кримінального провадження передано до Синельниківського міськрайонного Дніпропетровської області.
Колаборантів судитимуть заочно. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 824