Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.03.2023

Стали «членами ТВК» псевдореферендуму за приєднання до рф: підозрюються троє жителів Старобільщини

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури та Старобільської окружної прокуратури викрито двох жителів селища Новопсков та жительку селища Марківка, які допомагали ворогу в організації нелегітимного референдуму на тимчасово окупованих територіях щодо входження до складу рф.

Слідством встановлено, що вони брали безпосередню участь у проведенні 23-27 вересня 2022 року незаконного волевиявлення серед місцевого населення.

Добровільно виконували функції так званих «членів територіальних виборчих комісії», створених окупаційною владою держави-агресора.

Складали списки виборців, ідентифіковували осіб, що прийшли для голосування, видавали «бюлетені». Також у складі «виборчих комісій» забезпечили підрахунок голосів та складання «протоколу» так званого «референдуму».

Одна з фігуранток до повномасштабного російського вторгнення в Україну працювала державним виконавцем у Марківці. На псевдореферендумі під «об’єктивом відеокамер» вона забезпечувала голосування одного з депутатів так званої «народної ради лнр». Інші не були службовими особами.

На підставі зібраних доказів громадянам заочно повідомлено  про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110), участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території ( ч. 5 ст. 111-1).

Їм загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права від 10 до 15 років обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та з можливою конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Старобільської окружної прокуратури)

кількість переглядів: 1246