Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.05.2023

Повідомлено про підозру у колабораціонізмі колишньому «донському козаку», який нині очолив управління в окупаційній адміністрації

За процесуального керівництва Лисичанської окружної прокуратури громадянину України повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, в липні 2022 року 40-річний мешканець Лисичанська вступив у злочинну змову з окупаційною владою країни-агресора та добровільно обійняв посаду так званого «начальника управління житлово-комунального господарства адміністрації міста Лисичанська лнр».

На займаній «посаді» він забезпечує контроль за станом справ у сфері житлово-комунального господарства міста, керує діяльністю підпорядкованих відділів і координує їх роботу.

Фігурант – колишній учасник незаконного збройного формування «козацька національна гвардія всевеликого війська Донського ім. М. І. Платова», раніше заочно засуджений до 12 років і 6 місяців позбавлення волі, та переховується на території так званої «лнр».

Чоловіка засудили за ряд злочинів під час тимчасової окупації Лисичанська у 2014 році. Встановлено, що з травня по липень він у складі групи з п’яти осіб контролював блокпост на виїзді з міста в напрямку Бахмута. Особи затримували місцевих чоловіків за порушення «комендантської години» або за перебування у стані алкогольного сп’яніння. У подальшому вони тримали людей у приміщенні колишнього Лисичанського м’ясокомбінату, а вдень змушували виконувати фізичну роботу.

У липні 2014 року вказані особи зі стрілецької зброї та гранатометів обстрілювали позиції ЗСУ.

За протиправні дії йому загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права до 15 років обіймати посади чи займатися певною діяльністю з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури (за матеріалами Лисичанської окружної прокуратури)

кількість переглядів: 501