Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.05.2023

Сергій Василина: Попри війну, ми продовжуємо захищати інтереси держави у сфері земельних відносин

Прокурори Луганщини незважаючи на тимчасову окупацію майже всієї території області вживають заходи представницького характеру з метою захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.

З початку року задоволено позовів на суму 126,8 млн грн, з яких 500 тис. грн – це заборгованість за користування землею, яка має надійти до бюджету. Повернуто у розпорядження держави 195 га земель вартістю 155 млн гривень.

Так, Східний апеляційний господарський суд підтримав позицію прокуратури та витребував на користь держави в особі Луганської ОДА майже 112 га земель лісового фонду вартістю 115 млн гривень.

Встановлено, що у липні 2006 року земельну ділянку в територіальних межах колишнього Троїцького району (нині Сватівський район) Луганської області передано державному лісомисливському господарству для заліснення та створення нових лісових насаджень.

У подальшому земля без правових підстав незаконно вибула з володіння держави в особі законного розпорядника, її цільове призначення було змінено з лісогосподарського на сільськогосподарське, що унеможливило її використання  державним підприємством для відтворення лісів та є грубим порушенням вимог земельного та лісового законодавства.

Вжитими заходами представницького характеру попереджено нецільове використання земель та можливе незаконне надання їх у приватну власність.

Наразі рішення суду набрало законної сили. Вживаються заходи щодо його виконання.

За іншим рішенням до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено запис про реєстрацію за державою права власності на земельну ділянку площею 98 га, вартістю 138,7 млн гривень.

Після деокупації території області Луганська ОДА матиме можливість розпоряджатися ділянками для їх подальшого використання за цільовим призначенням.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 292