Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.05.2023

Судитимуть трьох «освітян», які забезпечили інтеграцію навчальних закладів в освітню систему країни-агресора

Прокурори Сєвєродонецької, Сватівської та Старобільської окружних прокуратур Луганської області направили до суду обвинувальні акти стосовно трьох місцевих жителів за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що влітку колишня вчителька Сєвєродонецької загальноосвітньої школи № 15 залишилась на непідконтрольній Україні території та отримала підвищення від окупаційної влади. Вона обійняла посаду так званого «заступника директора з навчально-виховної роботи» у тій же школі.

Інша обвинувачена ‒ вчителька одного з ліцеїв Білокуракинської селищної ради в кінці серпня 2022 року добровільно обійняла посаду так званого «директора «Державного загальноосвітнього закладу «лнр» «Нещеретівська школа № 4».

Обвинувачена напередодні свята «1 вересня» проводила батьківські збори, де агітувала присутніх за «руський мир».

Крім того, вона розпочала 2022-2023 навчальний рік за стандартами освіти країни-агресора.

Третій фігурант ‒ директор ліцею, який ініціював перереєстрацію навчального закладу за законодавством так званої «лнр». Він з квітня по листопад 2022 року обіймав псевдопосаду «директора державного загальноосвітнього закладу «лнр» «Біловодська середня школа № 1». Чоловік організував навчання за стандартами освіти рф. Задокументовано, що обвинувачений видав 24 випускникам атестати про середню освіту, які засвідчив власним підписом та печаткою псевдореспубліки.

Усі фігуранти координують роботу працівників шкіл, підписують необхідні «документи», під час масових заходів всіляко возвеличують рф та підтримують утвердження тимчасової окупації частини регіону.

Наразі матеріали обвинувачень спрямовані до судів для розгляду по суті.

Усім особам загрожує до 3 років ув’язнення з позбавленням права до 15 років обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід в одному - працівники Управління карного розшуку ГУНП в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Сєвєродонецької, Сватівської та Старобільської окружних прокуратур)

кількість переглядів: 736