Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.05.2023

За участь в організації та проведенні псевдореферендуму судитимуть шістьох мешканців Луганщини

Прокурори Лисичанської, Старобільської та Сватівської окружних прокуратур Луганської області направили до суду обвинувальні акти стосовно шести громадян України за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 110 , ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що у вересні 2022 року мешканці тимчасово окупованої території Луганської області взяли безпосередню участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо виходу області зі складу України та приєднання до територій рф.

Двоє з них очолили, а ще четверо стали членами незаконних дільничних та територіальних виборчих комісій, створених окупаційною владою на території регіону.

Фігуранти складали списки виборців, ідентифікували осіб, що прийшли на виборчі дільниці, видавали так звані «бюлетені», підраховували їх та складали протоколи голосування.

За протиправні дії особам загрожує покарання – до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Лисичанської, Старобільської та Сватівської окружних прокуратур)

кількість переглядів: 720