Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.05.2023

За колабораціонізм судитимуть трьох мешканців Старобільщини, які сприяють утвердженню окупаційного режиму

Прокурори Луганської обласної та Старобільської окружної прокуратур направили до суду обвинувальні акти стосовно трьох громадян за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що після повномасштабного російського вторгнення обвинувачені почали активно співпрацювати з окупаційною владою країни-агресора, щоб забезпечити собі стрімкий кар’єрний зліт.

Так, мешканець с. Шульгинка Старобільського району за свою проросійську позицію очолив «відділ життєзабезпечення» в рідному селі.

Інша фігурантка – мешканка с. Веселе отримала аналогічну посаду та «забезпечує життєдіяльність» в указаному населеному пункті. Вона всебічно підтримувала загарбницькі дії рф та на камери пропагандистських медіаресурсів висловлювала подяку за так звану допомогу та підтримку місцевого населення.

Крім того, колишній працівник Марківської селищної ради призначений керувати «відділом життєзабезпечення» у с. Лісна Поляна. Він, як «фанат «руського миру», неодноразово давав інтерв’ю регіональному телеканалу «Луганск 24», де коментував власні досягнення на посаді та дякував окупантам за призначення.

Колаборанти організовують життєдіяльність в населених пунктах за російським законодавством та сприяють ворогу в утвердженні режиму окупації на території регіону.

Їм загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права до 15 років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та з конфіскацією майна або без такої.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Старобільської окружної прокуратури)

кількість переглядів: 670