Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.06.2023

За участь у псевдореферендумі судитимуть мешканку Луганщини, яка втекла на підконтрольну Україні територію, та ще двох колаборантів

Прокурори Луганської обласної, Старобільської та Щастинської окружних прокуратур направили до суду обвинувальні акти стосовно трьох осіб, які брали участь в організації та проведенні псевдореферендуму у захоплених ворогом населених пунктах регіону. 

Їм інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що у вересні 2022 року мешканка Старобільщини взяла участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо приєднання до складу рф. Була так званим «членом територіальної виборчої комісії» на тимчасово окупованій території району.

Вона перевіряла паспорти громадян, видавала «бюлетені», вносила відомості про місцеве населення до фейкових списків виборців та брала участь у підрахунку «голосів».

За свої протиправні дії фігурантка отримала грошову винагороду у розмірі 77 тис. рублів.

Пізніше обвинувачена виїхала на підконтрольну Україні територію, де й була викрита співробітниками СБУ у квітні поточного року.

Наразі вона перебуває під вартою.

Ще двоє обвинувачених – мешканці Щастинського та Сватівського районів. Одна виконувала роль так званого «члена територіальної виборчої комісії» у смт Станиця Луганська, інший – проводив голосування поза межами виборчої дільниці за місцем проживання мешканців с. Стельмахівка.

Досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Старобільської та Щастинської окружних прокуратур)

кількість переглядів: 777