Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.06.2023

Примусово мобілізує мешканців Луганщини ‒ викрито «начальника відділу військового комісаріату» так званої «лнр»

За процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру громадянину України у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у не передбаченому законом збройному формуванні та порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). 

За даними слідства, фігурант ‒ мешканець м. Лутугине Луганської області, колишній правоохоронець, який при українській владі дослужився до звання майора міліції. Ще з 2014 року підтримує дії окупаційної влади рф і бере участь у діяльності так званої «народної міліції лнр».

За «відданість» псевдореспубліці окупанти призначили його так званим «начальником відділу військового комісаріату лнр по Біловодському району». Цю посаду він обіймає з березня 2022 року по теперішній час.

Підозрюваний організовує примусову постановку мешканців окупованих населених пунктів у межах району на «військовий облік», проводить збори та забезпечує відправлення цивільних осіб, які не мають відповідної підготовки для проходження «військової служби» у лавах НЗФ на боці окупаційної армії рф.

Вказані дії є порушенням статей 4, 8, 51, 147 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року.

Наразі він переховується на території так званої «лнр».

За протиправні дії йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід ‒ співробітники Управління карного розшуку ГУНП в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 519