Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.06.2023

Міжнародним стандартам правосуддя, дружнього до дитини, навчалися ювенальні прокурори прокуратури Луганщини

У Луганській обласній прокуратурі в режимах онлайн та офлайн пройшов тренінг для працівників відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству, керівників й ювенальних прокурорів окружних прокуратур.

Навчання було сфокусоване на особливостях виконання прокурорських повноважень з урахуванням найкращих міжнародних практик та принципів правосуддя, дружнього до дитини.

Саме ці положення лягли в основу пілотного проєкту, який з 1 червня 2023 року за ініціативи Генерального прокурора впроваджується в національне законодавство. Він стартував у шести регіонах, після пілотування нові стандарти закріплять законодавчо, масштабувавши принципи, дружнього до дітей правосуддя на всю країну.

«Повномасштабне російське вторгнення сколихнуло наше суспільство та має великий вплив на дітей. Захист їхній прав та інтересів – незміннний орієнтир в роботі кожного ювенального прокурора та органів прокуратури Луганщини загалом», – підкреслив заступник керівника обласної прокуратури Іван Самсонюк.

Начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству облпрокуратури Тетяна Яковенко наголосила, що в основі нових стандарів роботи покладено «дитиноцентризм». Усі етапи кримінального процесу та судового розгляду будуються навколо неповнолітнього, з урахуванням його інтересів, права на захист і допомогу.

Вона детально зупинилися на використанні міжнародних практик правосуддя, дружнього до дитини, під час розлідування злочинів, вчинених за участю та стосовно дітей.

Окрему увагу на тренінгу прокурори профільного підрозділу приділили захисту прав дітей під час збройного конфлікту відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та правовим основам допиту дитини в кримінальному провадженні.

Також обговорили тему вікових та психологічних особливостей дитини. Характеристику різних категорій дітей, які потребують особливого захисту держави.

Довідково:

Стандарти правосуддя, дружнього до дитини, – результат спільної роботи прокурорів Офісу Генпрокурора, українських та міжнародних експертів. Вони розроблені за підтримки Ради Європи, представництва ЮНІСЕФ в Україні та з урахуванням рекомендацій моніторингових звітів ОБСЄ і зауважень Комітету ООН з прав дитини.

Їх основні принципи:

  • Поважати дитину – враховувати її думки та інтереси. Роз’яснювати права зрозумілою мовою. Забезпечити право на конфіденційність інформації
  • Не лише розслідувати, а й надавати допомогу. Це включає комфортні умови на всіх етапах процесу, супровід кваліфікованого дитячого психолога.
  • Уникати повторної травматизації — обмежити кількість слідчих дій за участі дитини.
  • Давати шанс дітям, які помилилися — запровадити відновні та гуманні підходи до дітей, які порушили закон.

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 474