Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.06.2023

Керівник Луганської обласної прокуратури Сергій Василина: “Працюємо, щоб притягти до відповідальності кожного колаборанта”

В інтерв’ю ТРИБУНу керівник Луганської обласної прокуратури Сергій Василина розповів  про роботу відомства в умовах війни, документування та розслідування воєнних злочинів росіян та притягнення колаборантів до відповідальності.

-Ваше призначення відбулося 21 березня 2023 року. Що ви за цей час встигли дізнатися про регіон, у якому будете працювати, з позиції компетенції роботи органів прокуратури?

- У  правоохоронних органів Луганщини роботи вистачає. Зокрема, ми працюємо над документуванням воєнних злочинів, вчинених на території регіону, щоби після деокупації притягнути до відповідальності кожного колаборанта й державного зрадника, який перейшов на бік ворога

- Де ви працювали до призначення в Луганську обласну прокуратуру? І наскільки відрізняється специфіка роботи на Луганщині від діяльності, яка була у вас до цього?

- Місцева специфіка, безперечно, є. Як приклад псевдореферендум на Луганщині, велика кількість учасників незаконних збройних формувань та колаборантів серед населення, які ще у 2014 році перейшли на бік ворога. На Чернігівщині, де я працював керівником прокуратури виявлення та розслідування подібних злочинів було значно менше. Зараз же у кожного своя, так би мовити, "історія" причетності.

- Як змінилася робота прокурорів після початку нової фази війни?

- Насамперед хочу відзначити, що переважна більшість прокурорів залишається вірними присязі, і я пишаюся своїми колегами. Після повномасштабного вторгнення багато з них були змушені залишити рідні міста. Це значно ускладнювало роботу. Часто неможливо дістатись до місця злочину, оглянути його та задокументувати. Щодо інших моментів — працюємо, як і раніше в межах наданих законом повноважень. Зараз суттєво збільшилось навантаження і відповідальність. Але ми все ж підтримуємо обвинувачення в судах, здійснюємо процесуальне керівництво, координуємо діяльність правоохоронців.

- Через окупацію значної частини області прокурори вимушені працювати дистанційно. Чи впливає це якось на роботу?

- Наші прокурори працюють на своїх робочих місцях. Вони підтримують обвинувачення в судах, здійснюють процесуальне керівництво, координують діяльність правоохоронців. Усе як і раніше.

- Наскільки відомо, всі окружні прокуратури знаходяться на території Кіровоградської області й тільки обласна — у Кам’янському. Чи є в планах зібрати всіх в одному місці?

- Для плідної роботи всі повинні бути разом в одному місці. Шукаємо відповідне приміщення. Сподіваюся на підтримку влади в цьому питанні.

- У чому полягає завдання прокуратури в документуванні воєнних злочинів РФ або викритті колаборантів?

- Внаслідок збройної агресії РФ проти України правоохоронна система нашої держави вперше зіштовхнулася з чималою кількістю воєнних злочинів. Це жахливі, з погляду людського сприйняття, речі. Йдеться про вбивства, тортури, приниження людської гідності, примусовий призов до збройних сил окупанта, про злочини проти людяності, такі як депортація чи насильницьке переміщення населення, переслідування з політичних та інших мотивів, прямі атаки на цивільне населення та об’єкти, зґвалтування, катування та нелюдське поводження з військовополоненими й цивільними.Кожен злочин треба документувати, щоб покарання було невідворотним.

Зібрані докази використовуватимуться для притягнення до відповідальності винних як в українських судах, так і в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та в спеціальному трибуналі після його створення.Щодо колаборантів, то важливо задокументувати факти їх причетності до такої діяльності. Далі ‒ за процедурою, як завжди починаємо з повідомлення про підозру й доводимо справу в суді до вироку.

- Якщо можете, розкажіть скільки всього розслідується воєнних злочинів із початку вторгнення РФ в Україну, скільки підозр за колабораціонізм та скільки проваджень уже скеровано до суду. Кількість вироків.

- Слідчими підрозділами правоохоронних органів Луганської області здійснюється досудове розслідування в 4989 кримінальних провадженнях за фактами вчинення 7615 кримінальних правопорушень, пов’язаних із порушенням законів та звичаїв війни в період гострої фази збройного конфлікту.

З метою відпрацювання цих злочинів проводиться досудове розслідування як у “базовому” (об’єднаному) кримінальному провадженні так і за окремими фактами.

За результатами розслідування воєнних злочинів правоохоронними органами повідомлено про підозру 8 особам у 6 кримінальних провадженнях за ч. 1 ст. 438 КК України, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України та ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України.

Стосовно трьох осіб досудове розслідування зупинено у зв’язку з їх розшуком, стосовно двох — розслідування триває, стосовно трьох осіб — обвинувальні акти направлено до суду. Судовий розгляд триває.

Вироків саме за цими статтями поки немає, але ми робимо все можливе для цього.

З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, правоохоронними органами Луганської області 435 особам було повідомлено про підозру в колабораційній діяльності в 423 кримінальних провадженнях.

За вказаний період до суду направлено 230 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях вказаної категорії стосовно 231 особи. За вказаний період судами ухвалено 13 обвинувальних вироків.

- Скільки із цих колаборантів реально затримані?

- Затримано 10 осіб.

- Скільки викрито фактів державної зради після початку повномасштабного вторгнення на території області? Скільки з них щодо цивільних осіб і скільки щодо працівників правоохоронних органів? Можете навести приклади таких правопорушень?

- З початком збройної агресії РФ спільними зусиллями правоохоронців зареєстровано 405 кримінальних проваджень за фактами державної зради. До кримінальної відповідальності притягнуто 158 осіб.

Яскравим прикладом є підозра судді верховного суду “ЛНР” та її заступниці.

-Чи зареєстровані прокуратурою факти примусової депортації громадян України російськими окупантами з території Луганської області?

- Правоохоронні органи області встановили 3228 депортованих повнолітніх осіб, які мешкали на тимчасово окупованій території Луганської області та є цивільними особами з погляду міжнародного гуманітарного права.

- Чи відкриті провадження стосовно примусового вивозу у РФ дітей до 18 років? Яку кількість дітей із тимчасово окупованої території незаконно депортовано до рф?

- Ведеться 11 проваджень за такими фактами. Незаконно депортовано до Росії 101 дитину з тимчасово окупованої території регіону. Усі провадження надіслано до Офісу Генерального прокурора. Досудове розслідування проводить Головне слідче управління СБУ.

- Ще один процес, який відбувається на тимчасово окупованих територіях Луганщини — примусова паспортизація. Якою є правова оцінка подібних фактів?

- Так звана “паспортизація” носить примусовий характер та суперечить вимогам ст.ст. 3, 8, 52 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 та ст. 75 Додаткового протоколу до неї від 08.06.1977 (Протокол І). Цим окупанти порушують права та свободи громадян України на тимчасово окупованій території. Як і у випадку з депортацією, такі факти кваліфікуються за ст. 438 КК України як порушення законів та звичаїв війни. За фактами злочинних дій так званого “Міністерства внутрішніх справ ЛНР” окупаційної адміністрації РФ на Луганщині ведеться провадження.

- Які найбільш резонансні справи були відкриті після вашого призначення?

- Кожен факт вчинення злочинів, особливо воєнних, є вкрай важливим і резонансним. Туди ж відносимо й державну зраду та колабораціонізм.

- Які вироки ухвалено вже при вас?

- Наприклад, до 5 років засуджено сєвєродончанина, який ще у 14-ому році вступив у НЗФ “Армия Юго-Востока” окупаційної адміністрації РФ. Під час окупації території Луганщини чоловік брав участь у фільтраційних заходах на блокпостах під Сєвєродонецьком.

Ще один випадок, коли до 10 років засудили розвідника російського загону “Шторм”, який воював проти ЗСУ.

Варто також зазначити вирок за колабораціонізм єкс-меру Рубіжного, який у березні 2022 перейшов на бік росіян. Суд приговорив його до 10 років позбавлення волі.

- Наскільки в Луганської прокуратури зараз налагоджена координація / взаємодія з іншими правоохоронними органами Луганщини?

- У межах наданих законом повноважень прокурори забезпечують системний нагляд за додержанням законів правоохоронними органами при провадженні оперативно-розшукової діяльності, здійснюють дізнання та досудового розслідування, підтримують публічне обвинувачення, представництво інтересів держави в суді.

Із цією метою здійснюється координація діяльності всіх правоохоронних органів.

Після призначення негайно провів першу координаційну нараду керівників правоохоронних органів регіону, на якій ми визначили спільні з підрозділами служби безпеки, нацполіції, ДБР заходи на вказаних напрямах.

Активно працюють міжвідомчі групи, спеціально утворені для протидії зазначеним категоріям злочинів. Ці групи напрацьовують пропозиції та рекомендації, алгоритми розслідування відповідних кримінальних правопорушень.

Організовано та проведено робочу зустріч із представниками обласної військової адміністрації, ГУНП в області та ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. Щодо визначення порядку взаємодії з питань опрацювання даних реєстру пошкодженого внаслідок збройної агресії РФ житла мешканців області та роботи з потерпілими.

Також завершуємо порядок взаємодії між прокурорами, слідчими, оперативними підрозділами правоохоронних органів Луганської області, іншими органами при розслідуванні воєнних та інших злочинів на деокупованій території. Порядок дозволить оперативно та якісно проводити слідчі дії одразу після завершення зачистки та фільтраційних заходів на деокупованій території.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури (з посиланням на видання "Трибун")

кількість переглядів: 517