Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.07.2023

Провадять російську пропаганду в закладах освіти ‒ судитимуть п’ятьох учасників організованої групи з Луганщини

Прокурори Луганської обласної прокуратури направили до суду обвинувальний акт стосовно п’яти учасників організованої групи.

Усім особам інкримінується здійснення пропаганди та інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, а також дії, спрямовані на впровадження стандартів освіти рф у закладах освіти, вчинені організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 111-1, ч. 6 ст. 111-1 КК України). Крім того, одній особі ‒ зайняття посади у незаконних органах влади (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що з березня 2022 року по теперішній час на території Старобільщини діє злочинне угруповання. Усі фігуранти – колишні освітяни. Після повномасштабного російського вторгнення вони почали активно співпрацювати з владою держави-агресора.

«Начальниця управління освіти адміністрації Старобільського району лнр» розробила злочинний план з метою цілеспрямованого завдання шкоди інформаційній безпеці України. Вона поширює прокремлівські наративи серед місцевого населення.

Для цього обвинувачена залучила чотирьох директорів так званих «державних загальноосвітніх установ лнр»: «Підгорівської середньої школи», «Старобільської гімназії», «Старобільської середньої школи № 4» та «Половинкинської середньої школи».

Вони впроваджують в навчальний процес стандарти освіти, регламентовані нормами та вимогами законодавства рф.

Фігуранти залучають школярів, їх батьків і місцевих жителів до участі в публічних заходах на підтримку окупаційної влади та дій ворога.

Діяльність вказаних освітніх закладів активно висвітлюється на сайті «Міністерства освіти та науки лнр», інтернет-ресурсах псевдореспубліки, сторінках у соцмережах та телеграм-каналах.

Крім того, обвинувачені систематично дають інтерв’ю на місцевому пропагандистському телеканалі.

Наразі матеріали обвинувачення направлені до Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області для розгляду по суті.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі Головного управління Нацполіції в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 525