Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.07.2023

Русифікація навчання та пропаганда серед дітей наративів держави-агресора – викрито ще п’ятьох «директорів» захоплених шкіл на Луганщині

За процесуального керівництва прокурорів Старобільської та Сватівської окружних прокуратур Луганської області повідомлено про підозру чотирьом освітянам, які співпрацюють з окупаційною владою країни-агресора.

За даними слідства, навесні 2022 року підозрювані призначені «директорами» так званих «державних загальноосвітніх закладів лнр». Вони допомагали ворогу впроваджувати російські стандарти освіти.

Колишня директор Лозно-Олександрівської ЗОШ очолила створену на тимчасово окупованій території «Лозно-Олександрівську школу № 14».

Також директорські посади при окупантах обійняли колишні вчителька початкових класів Білокуракинського ліцею № 2 та викладач математики у Міловському ліцеї. Вони стали керівниками у так званих «Білокуракинській школі № 2» та «Міловському ліцеї».

Ще одна підозрювана – «директор Чмирівської середньої школи». До повномасштабного вторгнення рф вона працювала держслужбовицею відділу освіти Чмирівської сільської ради.

Після призначення «керівники» організували викладання предметів за російськими підручниками та мовою окупанта. Для цього вимагали від вчителів отримання відповідної кваліфікації. Також вони активно пропагували російські наративи та всіляко підтримували окупацію Луганщини.

Крім того, прокурори за результатами спеціального досудового розслідування направили до суду обвинувальний акт стосовно ексзаступниці директора Біловодського ліцею № 1 у Старобільському районі.

Співпрацювати  з окупантами вона почала восени 2022 року. Тоді обійняла посаду «директора державного загальноосвітнього закладу лнр» – так званої «Біловодської середньої школи №1». Русифікувала навчання у закладі освіти.

Під час масових заходів за участі учнів та батьків обвинувачена розповсюджувала пропаганду та активно возвеличувала рф та так звану «лнр», викривляючи свідомість та ставлення дітей до історичних подій. Цим вона збуджувала агресію до України.

Усім п’ятьом особам інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Старобільської та Сватівської окружних прокуратур)

 

кількість переглядів: 1664